TUZLARIJE - KULTURA

31.08.2005.
Fuad Backović Deen priprema turneju po BiH i državama regiona
˝Vrijeme je da publici ponudim nešto ozbiljnije˝
Bh. pop pjevač Fuad Backović Deen najavljuje mini-turneju u BiH, te promociju svog drugog albuma ˝Anđeo sa greškom˝ u većim gradovima Makedonije, SCG, Slovenije i Hrvatske.



Namjerava, kako kaže, održati i spektakularni koncert u Sarajevu, te snimiti još jedan spot s posljednjeg albuma.



˝Bio sam na odmoru i tek sada planiram koncertne i promotivne aktivnosti. Najviše me raduje koncert u Sarajevu. Biće to koncert tipa spektakla kakav prave svjetske zvijezde, s dobro osmišljenom scenografijom, kostimografijom i plesačima˝, objašnjava Deen, dodajući da će neke pjesme snimiti i za inostrano tržište.



˝Imam mnogo interesantnih ponuda, ali ne želim još da pričam o tome. Strah me da se taj posao ne izjalovi. Do kraja septembra treba da snimim singl na engleskom jeziku i ponudim ga britanskim izdavačkim kućama˝, priča Deen.



Kaže da su ga priprema i izdavanje albuma ˝Anđeo sa greškom˝ mnogo koštali. Na albumu su zastupljena tri inostrana autora - Piter Bejker, Jaris i Valerija de la Kruz.



˝Nisu tražili nikakvu novčanu naknadu za svoje pjesme, bilo im je bitno samo da budu potpisani na CD-u. A kod nas, kada tražiš od autora pjesmu, onda ti prvo lupaju cifre, pa tek onda razgovaraju s tobom. Ova tri inostrana autora su pročitala moju biografiju, preslušala pjesme i zaključila da sam neko kome ne treba tražiti novac. Valerija de la Kruz je dobitnica latinskog ´Gremija´. Piter Bejker je izvršni producent BBC-ja i godinama radi kao muzički producent u Velikoj Britaniji, a Jaris je šef benda koji nastupa zajedno sa Kid Rokom. Znači, nisu to anonimni ljudi, već uspješne ličnosti iz svijeta muzike˝, kazao je Deen.



Ističe da je album ˝Anđeo sa greškom˝ drugačiji od njegovog prvijenca, te je zbog toga izazvao različite reakcije publike.



˝To je određeni šok publici, posebno mlađoj, jer to nisu više dječje pjesme tipa ´Taxi´ ili ´Laži me, laži´. Ovaj album više obiluje baladama, ozbiljnim tekstovima. Način interpretacije je dosta drugačiji, dosta ozbiljniji i kvalitetniji od onoga što sam do sada radio. Mislim da je to u redu, jer nemam više 18, već 23 godine. Vrijeme je da prezentiram publici nešto drugačije i ozbiljnije. Mislim da sam u tome uspio˝, ističe Deen, dodajući da već piše tekstove za treći album.



(nezavisne)

Osmrtnicama ba smrtovnice