TUZLARIJE - KULTURA

02.09.2019.
Bogat program:
U septembru tri vrhunske predstave povodom 40 godina postojanja Centra za kulturu Lukavac

Ovih dana u Centru za kulturu Lukavac u toku su pripreme za obilježavanje “Septembarskog fetivala kulture, povodom 40. godina postojanja Centra za kulturu Lukavac.”

Tuzlarije


Organizacioni odbor festivala, shodno jubileju podrudio se da dovede tri vrhunske predstave, koje će popuniti cjelokupni program festivala.

13.09.2019.

POZORIŠTE PRIZOR BEOGRAD, Zašto i kako ubiti muža.

Zašto i kako ubiti muža komedija je Pozorišta prizor iz Beograda. Podstaknut burnim reakcijama nježnog pola, čak i optužbama za muški šovinizam, pisac Antonio Amuri napisao je novi priručnik namijenjen suprugama koje su uspjele da prežive izlazak prethodnog. U njemu će žene uspjeti da pronađu na koji tip supruga su osuđene, sa podrobnim objašnjenjem ponašanja i maštovitim preporukama za uklanjanje. Tu će se naći različiti tipovi supruga od kućnog majstora, hipohondra, seksualnog manijaka, razmaženog …jer, upotrebljavanog muža valja savjesno ukloniti zato što je suprug uvijek vrlo tražena roba. U predstavi igraju: Nataša Aksentijević i Peđa Damnjanović

20.09.2019.

NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO, Buba u uhu
“Buba u uhu” jedan je od najboljih i najčešće izvođenih Feydeauovih pozorišnih komada. Njegove duhovite, otkačene i virtuozno napisane tekstove obožava publika u cijelom svijetu. Feydeauovo pozorište je blisko farsi, prepuno bučne komike, nevjerojatnih zapleta i apsurda.
U ovoj komediji koja se ne propušta igraju: Aldin Omerović, Sanela Pepeljak, Aleksandar Seksan, Admir Glamočak, Snežana Bogičević, Izudin Bajrović, Emina Muftić, Senad Bašić, Alen Muratović, Tatjana Šojić, Merima Lepić, Riad Ljutović i Vedran Đekić.

27.09.2019.

SARTR, Ay Carmela
"Ay, Carmela" je priča o glumačkom i ljubavnom paru (Carmeli i Paulinu), o glumcima, histrionima, zabavljačima, varjetetskim umjetnicima koji su u okolnostima Španskog građanskog rata primorani igrati predstavu kao posljednju milost za vojnike, ratne zarobljenike koje fašisti sutradan namjeravaju streljati. Predstava je intimna i sentimentalna hronika sjećanja te srdačna počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnoj kvaliteti kolektivne antifašističke svijesti.

Na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra se nalazi od 1999. godine i obilazeći teatarske scene u BiH, ali i na prostoru gotovo cijele Evrope slavi sjajnu partnersku igru Selme Alispahić i Dragana Jovičića koji afirmiraju sve vrijednosti Glumca, kao i vitalitet i neprolaznost teatarske umjetnosti. U predstavi igraju: Selma Alispahić (Carmela), Dragan Jovičić (Paulino) i Jasenko Pašić (Gustavet).

Osmrtnicama ba smrtovnice