TUZLARIJE - KULTURA

01.10.2019.
Pozorište mladih Tuzle učestvovalo na 11. Internacionalnim susretima mladih Evrope

Tuzlarije


U periodu od 20. do 28.9.2019. godine u njemačkom gradu Aachenu realizovani su 11. Internacionalni susreti mladih Evrope "Bina mira 2019". Na festivalu je učestvovalo 110 mladih ljudi iz Njemačke, Belgije, Holandije, Rumiunije, Srbije, Hrvatske i BiH. Ovogodišnji predstavnici BiH bili su Pozorište mladih Tuzle i Dis teatar Banja Luka.

Tuzlarije


Podsjetimo se da je ideja o festivalu nastala prije 11 godina u Tuzli od strane Ahenske mreže za promociju mira i Pozorišta mladih Tuzle.

Pozorište mladih Tuzle se ove godine predstavilo sa filmom "Od gnijezda do zvijezda" (Režija: Adnan Džekić, mentor: Adnan Mujkić) koji je nastao u martu ove godine u produkciji Udruženja "Mladi Tuzle" Tuzla i Pozorišta mladih Tuzle uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice, Grada Tuzla, Centra za kulturu Tuzla i Akademije dramskih umjetnosti Tuzla.

Tuzlarije


Nakon projekcije filma u sali Ludwig formula osjetio se muk i tišina, a potom suze i jecaji publike. Bio je to razlog zašto se okrugli stol koji je praksa festivala odgodio za dan poslije. Sutradan je film dobio sve pohvale za društveni angažman, temu, glumu, režiju, produkciju.

Film će se na redovnom repertoaru Mladih Tuzle naći krajem oktobra 2019. godine.

Trailer filma:


Osmrtnicama ba smrtovnice