TUZLARIJE - KULTURA

01.09.2005.
U Galeriji Preporoda u Gradačcu
Nakon 30 godina poznata njemačka slikarka Azra Arapović izlagala u domovini
U Galeriji gradačačkog Preporoda u srijedu uveče je otvorena prva bosanskohercegovaćka izložba slika Azre Arapović, umjetnice koja već 30 godina živi i stvara u Njemačkoj.

Izložbu je otvorio književnik Fatmir Alispahić koji je istakao da je Azra Arapović priznato ime na evropskom likovnom tržištu, budući da već decenijama radi za nekoliko uglednih prodajnih galerija, kao što su one u Kelnu i Mihnenu.

- Slikarstvo Azre Arapović je valorizaciju doživjelo od zapadne publike, jer ona već dugo ne uspijeva naslikati onoliko slika koliko od nje traže galeristi. Njena likovna rješenja tražena su i od industrije porculana. Prije 20 godina, na internacionalnom natječaju na temu Etiopije, na koji je pristiglo 12.000 radova, njena je slika osvojila prvu nagradu. Ciklus pod naslovom «Mačke» tretiran je od zapadnih likovnih kritičara kao jedan od najuspješnijih, sa tim motivom. Nadajmo se da ćemo slikarstvo Azre Arapović češće viđati u Bosni i Hercegovini – rekao je Fatmir Alispahić.

Kako je najavila, Azra Arapović priprema ciklus slika na temu genocida nad Bošnjacima, a izložba bi naredne godine trebala obići nekoliko bh. gradova. Na izložbi u Gradačcu bile su izložene i dvije slike iz ovog ciklusa.


Osmrtnicama ba smrtovnice