TUZLARIJE - KULTURA

10.11.2004.
Devet dobara proglašeno nacionalnim spomenikom




Taj prefiks dat je arheološkim područjima Tašlihan u Sarajevu i Gradac na Ilinjači u Gornjem Kotorcu u Sarajevu, općina Kasindol; historijskim područjima – Stari grad Srebrenik u Srebreniku, Stari grad Gradačac s Gradaščevića kulom u Gradačcu; graditeljskim cjelinama: Čekrekčijina džamija u Sarajevu, Careva džamija u Sarajevu, Husejnija džamija u Gradačcu, Ferhadija džamija u Sarajevu i stambeno graditeljskoj cjelini – kompleksu Svrzine kuće u Sarajevu.



Komisija tokom 17. sjednice nijedno dobro nije proglasila ugroženim nacionalnim spomenikom, tako da je za sada na listi ugroženih spomenika 36 dobara.



Predsjedavajuća Komisije Amra Hadžimuhamedović istakla je da je tokom rada na terenu Komisija posjetila Tuzlu, Gradačac, Kladanj, Srebrenik i Brčko, te da je primjetna izrazita ugroženost kulturnog naslijeđa u BiH, ali i postojanje podizanja svijesti o značaju kulturnog naslijeđa.



U Brčkom je 6. novembra otvorena izložna “Kulturna memorija – blago koje nestaje”, koja će nakon Brčkog biti otvorena u Tuzli.



Na otvaranju izložbe u Tuzli počet će obilježavanje 50 godina kulturne konvencije Vijeća Evrope.



Generalni izvjestitelj Komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za kulturu, nauku i obrazovanje Eddie O´Hara poslao je na adresu Komisije dopis kojim ovo tijelo izražava zabrinutost zbog zatvaranja Zemaljskog muzeja u Sarajevu.



Član Komisije Dubravko Lovrenović govorio je o Zakonu o kulturnom naslijeđu koji je u pripremi. Kako je Lovrenović istakao usvajanje zakona je urgentno i dramatično potrebno, prvenstveno zbog stvaranja pravne i civilizacijske klime u BiH. On je također najavio skoro izlaženje godišnjaka Komisije u kojem će se naći vrijedni znanstveni prilozi.



Izvršni dužnosnik Komisije Mirela Mulalić-Handan govorila je o projektima reintegracije kulturnog naslijeđa za najugroženija dobra. Tako će se između ostalog za Most Mehmed-paše Sokolovića napraviti projektna dokumentacija, pomoću koje bi se ovaj spomenik stavio na listu 100 najugroženijih dobara u svijetu.



Priredio(la): sunce/hayat                


Osmrtnicama ba smrtovnice