TUZLARIJE - KULTURA

27.07.2022.
Gradonačelnik Tuzle upriličio prijem za članove Pozorišta mladih Tuzla

Tuzlarije


Na jubilarnom 50. Teatarskom festivalu FEDRA, Bugojno 2022. predstava “Hanka” Pozorišta mladih Tuzle je dobila četiri nagrade: najbolja predstava u cjelini po ocjeni stručnog žirija “Bugojanska maska”, najbolja predstava u cjelini po ocjeni žirija publike, nagrada za najbolju režiju i nagrada za najbolju mladu glumicu. Tim povodom, gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, upriličio je u srijedu, 27.7.2022. godine, prijem za članove Pozorišta mladih Tuzle, odnosno za dobitnike nagrada.

Tuzlarije


- Danas smo se prisjećali svih lijepih vremena koja smo prošli svih ovih 18 godina. Bilo je nemoguće da mi opstanemo bez kontakta i saradnje sa tada Općinom a sada Gradom Tuzla. Stvarno smo sretni što imamo priliku predstavljati grad gdje god je to moguće i širiti ovako lijepu priču jer, ipak, mi smo u ovom trenutku najmasovnije omladinsko udruženje u Bosni i Hercegovini, to svi regionalni festivali prepoznaju. Što se tiče Bugojna, ove godine 50. jubileja, mi smo stvarno sretni što smo pobjednici i što smo tu nagradu, s jedne strane stručnog žirija, a s druge strane žirija publike, donijeli u naš grad. U to ime, hvala gradonačelniku, hvala svim pomoćnicima, službama koje sarađuju sa nama kao nevladinom organizacijom. Ne smijemo zaboraviti da nam je Grad Tuzla dao povjerenje kada je u pitanju prostor dvorane Kaleidoskop, koji smo uz pomoć naših roditelja adaptirali i danas u saradnji sa Centrom za kulturu realizujemo niz programa. To je bio poseban vjetar u leđa. Razlog zašto smo pravili veliku predstavu bio je jedna vrsta poklona za 18. rođendan građankama i građanima Tuzle, jer mi smo dobili povelju Grada Tuzle od Gradskog vijeća. Predstava “Hanka”, u kojoj igra 50 ljudi, je vrsta zahvale za to priznanje, izjavio je Adnan Mujkić, režiser i dobitnik nagrade za predstavu “Hanka”.

Tuzlarije


Gradonačelnik Jasmin Imamović uputio je iskrene čestitke Udruženju mladih Tuzla i Pozorištu mladih Tuzla, te dodao:

- Veoma je važno da su na 50. jubilarnom festivalu Fedra osvojili sve što se osvojiti može, i nagradu publike i nagradu žirija, za najbolju predstavu, režiju, za najbolju glumicu. Za jedan grad koji baštini u svom kulturnom naslijeđu najstarije pozorište u Bosni i Hercegovini, za jedan grad koji ima poštovanje prema pozorištu i umjetnosti je ovo veoma važno. Najvažniji faktori razvoja su prirodno naslijeđe, kulturno naslijeđe i ljudi. Kroz podršku Udruženju mladih i Pozorištu mladih kontunuirano 18 godina mi mislimo i o kvaliteti života, i o kulturnom naslijeđu, a i o ljudima kao faktoru razvoja, a najvažniji faktor razvoja su mladi ljudi. Ovo udruženje ima veliki broj članova, jako su ažurni, profesionalni kod apliciranja za projekte i pravdanja sredstava, i efikasni. Pune dvorane sa svakom predstavom. Ja sam ponosan i drago mi što ih pratimo i sa sredstvima i sa prostorom sve ove godine. Ovome gradu se to isplatilo i volio bih da i druga udruženja slijede primjer ovog udruženja.

Tuzlarije


Priredio(la): Grad Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice