TUZLARIJE - KULTURA

05.09.2005.
Kultura
˝Čekajući Godoa˝ na otvaranju sezone
Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla ove sedmice počinje s probama na novom projektu, Beketovog djela "Čekajući Godoa", kojim će ujedno otvoriti novu pozorišnu sezonu. Komad će režirati Gradimir Gojer, a premijera je planirana za 20. oktobar.

Govoreći o ovosezonskom repertoaru, direktor tuzlanskog pozorišta Milenko Iliktarević ističe da je planirano da početkom oktobra otpočnu s radom na drami "Psi" švajcarskog pisca Antoana Žakuea, a režija bi bila povjerena Harisu Proliću, nastanjenom u Švajcarskoj. Još se vode pregovori da sredstva za ovu predstavu, koja bi trebala da poveže NP Tuzla i nekoliko teatara u Švajcarskoj, obezbijedi švajcarska ambasada.

Publika bi na sceni NP Tuzla u ovoj sezoni trebala vidjeti i redateljski projekat Pjera Ž alice . On će sa tuzlanskim glumcima raditi na jednom od djela svog oca, najvjerovatnije na drami "Evropska trava".

Iako je još u prethodnoj sezoni najavljivano da bi tuzlanska publika u NP Tuzla mogla vidjeti rad nekoliko značajnih redateljskih imena, poput Dejana Mijača iz Beograda, Sulejmana Kupusovića te Dine Mustafića, saradnja sa njima nije uspostavljena. U ovoj sezoni je dogovoren dolazak redatelja Jovice Pavića, Ivice Kumčevića i Nine Kleflin iz Hrvatske.

Tuzlansko Narodno pozorište će i ove jeseni organizovati tradicionalne "Pozorišne dane", na kojima će nastupiti NP Sarajevo, "Atelje 212", Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd, Kamerni teatar ´55, te pozorišta iz Nove Gorice, Pečuha, Osijeka i Podgorice.

Ove sezone će takođe ponovo biti organizovani "Dani monodrame", a Uprava tuzlanskog pozorišta će nastojati da oživi i scenu za djecu, organizovanjem smotre predstava za djecu.

(nezavisne)

Osmrtnicama ba smrtovnice