TUZLARIJE - KULTURA

16.09.2005.
Ličnost dana
Tuzlak Amar Selimović - prvi bh. Hamlet
Najpoznatija Šekspirova drama predstavlja najveći komad napisan u historiji, a Hamlet san svakog glumca. No, ovaj san je za mladog i, prije svega, talentiranog glumca Amara Selimovića (iz Tuzle) postao java.

Nakon što ga je "ispitao" u predstavi "Pobuna u Narodnom pozorištu", Haris Pašović, reditelj predstave "Hamlet", koja je preksinoć, nakon Tuzle, premijerno izvedena i u Sarajevu, s pravom je glavnu ulogu povjerio dvadesttrogodišnjem Selimoviću. Time se ova mlada zvijezda bh.glumišta u historiji teatra naše zemlje upisala kao prvi bh.Hamlet.

Predavši se u potpunosti sceni i velikoj Šekspirovoj tragediji, Selimović je pokazao zavidno umijeće i opravdao povjerenje reditelja Pašovića. No, s očekivanjima publike je bilo drugačije - on joj je pružio mnogo više nego što je ona u realnim okvirima mogla očekivati od mladića koji bi tek trebao stasavati i graditi ime u svijetu glume.

Ovaj Tuzlak je apsolvent Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu u klasi profesora Aleksandra Jevđevića i docenta Senada Bašića. Pored "Pobune" publika je Selimovića imala priliku vidjeti i u predstavi "Adam Gaist" Dine Mustafića.

Nakon što se u pravom svjetlu pokazao u prvom bh.Hamletu, mnogi ljudi od struke predviđaju mu dugu i uspješnu karijeru na daskama koje život znače. (avaz)