TUZLARIJE - KULTURA

14.11.2004.
Završeni 21. susreti pozorišta BiH u Brčkom
Zavjesu spustila ˝Gospođa Olga˝
BRČKO - Pretposljednje večeri na 21. susretima pozorišta BiH u Brčkom Narodno pozorište iz Sarajeva izvelo je ˝Pobunu u Narodnom pozorištu˝ koju je po vlastitom tekstu režirao Haris Pašović, a u petak je ovu manifestaciju zatvorilo Narodno pozorište RS iz Banje Luke predstavom ˝Gospođa Olga˝ u režiji Nikole Pejakovića.



U ˝Pobuni u Narodnom pozorištu˝ - šouu realnosti u dva čina - prepuna dvorana aktivno je učestvovala u priči. Riječ je o svakodnevnom životu i običnim ljudima koji žive, kako je rekao Haris Pašović, u zemlji koja ima tutora, gdje je nezaposlenost katastrofalna, a nenormalno počinje u svijesti ljudi da biva normalno.



Savremena i slojevita priča utemeljena je na pitanju šta će biti sa nama i traženju odgovora kroz šou realnosti u kome sjajna ekipa mladih, ali uglavnom već iskusnih glumaca sarajevske teatarske scene, kroz maratonski ples ispisuje metaforu života na ovim prostorima i iskazuje svoju potrebu da urušeni sistem vrijednosti ustukne na putu tranzicije i vraćanju civilizacijskim vrijednostima.



˝Velika i ozbiljna priprema ove predstave je zaista vidljiva, a njeno učešće na Susretima u Brčkom dalo je kvalitet više ovoj manifestaciji˝, kaže pozorišni kritičar Luka Kecman koji je ˝Pobunu˝ nazvao generacijskim, umjetničko-političkim, pa i pozorišnim manifestom Harisa Pašovića.



Nastupom ansambla Narodnog pozorišta RS s predstavom ˝Gospođa Olga˝ koju je po tekstu Milutina Bojića režirao Nikola Pejaković i uručenjem nagrada najuspješnijim za kolektivna i pojedinačna ostvarenja, u petak je spuštena zavjesa na 21. susrete pozorišta BiH u Brčkom.



Narodno pozorište RS se u okviru Susreta predstavilo i sa komadom ˝Vlast˝, koju je po tekstu Branislava Nušića adaptirala i režirala Katarina Petrović.



N. Tanasić

Priredio(la): admin / Nezavisne                


Osmrtnicama ba smrtovnice