TUZLARIJE - KULTURA

20.09.2005.
Teatar Kabare Tuzla
Sjajan početak nove pozorišne sezone

Ž.B.P. Molijer: Veličanstveni rogonja Režija: Vlado Kerošević Premijera: 14. IX 2005.


Atraktivni i kod pozorišne publike omiljeni Teatar/Kabare Tuzla otpočeo je novu pozorišnu sezonu premijernim izvođenjem poznate Molijerove komedije u režiji profesora i reditelja Vlade Keroševića, uz asistenciju Damira Altumbabića i učešće studenata IV godine Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. Pored Altumbabića (asistent, medijator, glumac) u predstavi igra poletni ansambl mladih glumaca čija imena razložno ispisujemo masnim slovima i s ushićenjem: Ana Mia Milić, Emina Goletić, Martina Kujundžić, Dragan Pirić, Sabit Sejdinović, Irfan Kasumović, Tarik Marković.

Molijerova klasična farsa Žorž Danden, kako je zapisano u skromnoj afiši(ci) predstave, “poslužila je kao osnova za ispitivanje žanra, osnovne teme, i stručnoumjetničke programske sadržine nastavnog kako bi nastala ispitna predstava kao cilj studijskog ispitivanja”.

Ostvaren je pun pogodak: repertoarski, teatarski i pedagoški. Molijer nije iznevjeren. Ostale su vidljive odlike farse, komedije situacije i prepoznatljivi valeri Molijerove komediografske poetike. Keroševiću i njegovim talentiranim pozorištarcima Molijer je takvim kakvim jeste udahnuo dovoljno podsticaja za kreativnu nadgradnju i snovitu teatarsku igru bez granica. U usudskom nedostatku materijalnih sredstava tuzlanski teatarkabarevci odustali su od “kićenja nevjeste”: predstava nema scenografa, kostimografa, muzičkog saradnika, majstora svjetla, saradnika za scenski pokret. U predstavi se sve zamišlja, i ništa ne nedostaje. Igra se u prostoru omeđenom crnim zavjesama, u gledalištu i okolo njega, i sve se nadomještava maštovitom glumačkom igrom. Traje razgor neviđene energije i radosti zajedničkog igranja na sceni, uz šarm mladalačke glumačke drskosti i samouvjerenosti. I sve se sjedinjuje u istinski teatarski doživljaj kakav se rijetko viđa i doživljava u našim bh teatrima.

Nijaz ALISPAHIĆ


Osmrtnicama ba smrtovnice