TUZLARIJE - KULTURA

15.11.2004.
BiH zemlja-partner na zagrebačkom sajmu knjige






Ovogodišnja zemlja-partner na Interliberu u Zagrebu je Bosna i Hercegovina, dok nastup bh. izdavača na tome sajmu organiziraju Poslovno udruženje izdavača i knjižara BiH i Hrvatska gospodarska komora – Zajednica nakladnika i knjižara Republike Hrvatske.



Kolektivni nastup bh. izdavača bit će održan u ˝Bosanskohercegovačkoj kući knjige˝, paviljonu broj šest Zagrebačkog velesajma.



Kao je predviđeno, u utorak, prvog dana sajma, održana je pres-konferencija u ˝Bosanskohercegovačkoj kući knjige˝, a poslije podne počinje promocija godišnjih nagrada Poslovnog udruženja za 2003. i posebnih izdanja znanstvenih i kulturnih institucija BiH.



Za srijedu je predviđen službeni sastanak predsjednika Poslovnog udruženja izdavača i i knjižara BiH i Zajednice nakladnika i knjižara Republike Hrvatske, promocija knjiga ˝Selma putuje na fakultet˝, autorice Selme Borić–Fundurulja, ˝Historijski atlas BiH˝, u izdanju Sejtarije, te Ivan Kordić ˝Sarajevo post-belum˝, u izdanju TDK Šahinpašić.



U srijedu bit će i druženje autora iz BiH i Republike Hrvatske i predstavljanje časopisa Odjek, promocija izdanja IPC Sarajevo: Ljubica Ostojić: ˝Jesam i bila sam˝, Gradimir Gojer: ˝Prikazi˝, te promocija knjige ˝Kuća predaka˝ (dvojezično izdanje) autora Nikole Vukolića.



Na Zagrebačkom sajmu knjige održat će se promocija nagrada KUM GRANO SALIS za roman i MALI Princ za najbolju dječiju knjigu u regiji, te predstavljanje bh. izdavača – Svjetlo riječi i ˝Ljetopisi iz Bosne srebrene˝ i knjiga ˝Sarajevo kroz vrijeme˝ autorice Tanje Najhart.



Dvanaestog novembra, pretposljednjeg dana sajma, u ˝Bosanskoj kući˝ bit će održane promocije bh. izdavača i romana: ˝Tinja˝, Igora Divkovića, u izdanju Bosanske riječi, ˝Internet, tradicionalna i virtualna javnost˝, autora Enesa Osmančevića, u izdanju Magistrata. Također, predstavit će se i izdavači SKD Prosvjeta, Mediacentar, Planjax, a promovirat će se i nagrada za poeziju.



Posljednjeg dana Sajma, u subotu, 13. novembra, u ˝Bosanskoj kući˝ organizirat će se promocija bh. izdavača i njihovih romana: ˝Osam savremenih njemačkih pjesnika˝, u izdanju Fondacije Petar Kočić, Safet Sijarićev ˝Udar orla˝, u izdanju Bosanska riječ, Biblioteka grada Sarajeva: ˝Ovo je Balkan, Draga˝, autora Velimira Miloševića, te ˝Umijeće citiranja, dr. Enes Kujundžića.



10.11.2004.

Priredio(la): sunce/hayat                


Osmrtnicama ba smrtovnice