TUZLARIJE - KULTURA

28.09.2005.
Održana promocija knjige Isus / Isa (a.s) u kršćanstvu i islamu
Promotori knjige Isus / Isa (a.s) u kršćanstvu i islamu naglasili su da knjiga sadrži sve elemente istorije, događaja, legendi i sve što na direktan i indirektan način upućuje na mnoga pitanja iz života i djela Isusa, Krista/Isaa, Mesiha i vjerovanja kršćana i muslimana.
Za mnoge čitaoce knjiga će biti otkrovljenje ili svetogrđe, vjerovanje ili nevjerovanje.
Nakon Sljedbenika Knjige, Hajrudin Pekarić Dino je ponudio i izdao novu kjnjigu Isus / Isa (a.s) u kršćanstvu i islamu. Kjiga nudi brojne odgovore i provocira mnoga pitanja. Kjiga iznosi mnoge činjenice, vraća na stare spise, poredi drevne svete tekstove, usputne odgovore koji nameću zaključke, ali se glavni zaklljučak prepušta čitatelju. Autoru nije promaklo da naglasi da su mnoga vjerovanja i uvjerenja ili možda sujevjerja ili neutemeljena učenja, bila uzrokom sukoba među religijama, kazao je između ostalog promotor Osman Kozlić.
Autor knjige Isus / Isa (a.s) u kršćanstvu i islamu Hajrudin Dino Pekarić stalno nas vraća na suštinski problem Isusovog učenja: Šta znači kraljevstvo Božije, gdje je ono, kako ga čovjek treba ostvariti? Kraljevstvo Božije je stanje promjene svijesti.
Sadržaj rukopisa naslovljenog sa Isus / Isa a.s., u kršćanstvu i islamu predstavlja zenimljivo štivo. Knjiga predstavlja rijedak primjer uporednog istraživanja tema bliskih i kršćanima i muslimanima i u tome je, između ostaloga, sadržan njen značaj.
Bog je stvorio čovjeka bez čovjekovog učešća, ali ga ne spašava bez njegovog učešća. Ovom starom izrekom autor je možda želio zaključiti rukopis kjige Isus / Isa (a.s) u kršćanstvu i islamu.

Osmrtnicama ba smrtovnice