TUZLARIJE - KULTURA

15.11.2004.
Još o sajmu
Zapažen nastup bh. izdavača


Međunarodni sajam knjige i učila ˝Interliber˝, koji je u Zagrebu okupio preko 200 izdavača iz regiona i Evrope, zatvoren je u subotu navečer.



Svoju produkciju predstavilo je 166 izlagača iz Hrvatske, te 57 gostiju iz inostranstva, dok je BiH ove godine nastupila, kao zemlja partner. Poslovna zajednica izdavača i knjižara BiH na štandu ˝Bosanskohercegovačka kuća knjige˝ predstavila je 41 izdavača. Na zagrebačkom sajmu takođe je nastupila i grupa od sedam nezavisnih bh. izdavača. Bh. izdavači ukupno su predstavili više od 1.500 naslova.



Uz bogatu ponudu knjiga kao i podataka o izdavačkoj djelatnosti u Hrvatskoj, ove godine potvrđena je izuzetno bogata ponuda strane literature. Prema prvim procjenama, ˝Interliber 2004˝ imao je čak oko 40 odsto više posjetilaca nego prošle godine, a prodaja knjiga se isto tako povećala za 20 do 30 odsto. Ponuda noviteta obilježila je cijeli sajam na kojem je ove godine bilo oko 2.700 novih naslova i više od 200 hiljada knjiga najrazličitijeg profila, od stručne i školske literature do beletristike.



Hrvatska javnost i posjetioci svakodnevno su imali priliku pratiti brojne promocije i prezentacije, uz susrete sa bh. autorima i predstavnicima izdavačkih kuća. Bh. izdavači kažu kako su veoma zadovoljni prezentacijom naše zemlje na ovogodišnjem ˝Interliberu˝, a njihovi štandovi bili su izuzetno dobro posjećeni.



˝Imali smo i brojne susrete sa predstavnicima Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske, Zagrebačkog velesajma i ´Interlibera´. Generalna je ocjena da ćemo u budućnosti nastojati da širimo i produbljujemo međusobnu saradnju, te da zajednički nastupamo na drugim evropskim i svjetskim tržistima knjige. Pokazalo se da postoji izvanredan interes hrvatske javnosti za izdanja iz BiH˝, kazao je Ibrahim Spahić, direktor Poslovne zajednice izdavača i knjižara BiH.



Istakao je da je zadovoljan organizacijom, te da jedinu zamjerku upućuje Press-centru sajma, jer je samo jedan novinar bio zadužen za kompletan sajam, što je, po njegovu mišljenju, veliki propust.



Prema riječima Farah Tahirbegović, iz sarajevske kuće ˝Buybook˝, promocija grupe ˝Novi bh. izdavači˝, koju čini sedam izdavačkih kuća, također je protekla veoma uspješno.



˝Štand je bio dobro posjećen, a bila je dobra i prodaja knjiga. Organizovani su susreti sa brojnim autorima, između ostalih, sa Markom Vešovićem, Farukom Šehićem, Fadilom Nurom Haver, Josipom Mlakićem i drugim˝, kaže Tahirbegovićeva.



U petak, predzadnji dan sajma, oko štanda grupe sedam bh. izdavača okupio se veliki broj novinara i posjetilaca koji su s oduševljenjem slušali promociju najnovijih izdanja Naklade ˝Zoro˝, ˝Buybooka˝ i ˝Littere˝. U petak je organizirano i zajedničko književno veče autora iz BiH i Hrvatske, na kojem su se, između ostalih, predstavili književnici Simo Esić, Irfan Horozović i Senadin Musabegović.



M. LINGO, T. GATARIĆ



Nagrade ˝Interlibera 2004˝

Hrvatski književnik Miljenko Jergović na ˝Interliberu 2004˝ nagrađen je ˝Kočićevim perom˝, koje mu je banjolučka izdavačka kuća Zadužbina ˝Petar Kočić˝, dodijelila za roman ˝Dvori od oraha˝. Nagradu ˝Mali princ˝ za najbolju knjigu iz dječje književnosti dobio je hrvatski književnik Zvonimir Balog za knjigu ˝Zmajevi i vukodlaci˝, dok je nagrada ˝Meša Selimović˝ pripala, takođe, hrvatskom književniku Marinku Koščecu za roman ˝Netko drugi˝. Obje nagrade ustanovila je izdavačka kuća ˝Bosanska riječ˝ iz Tuzle. Nagradu izdavačke kuće V.B.Z. za najbolji neobjavljeni roman u 2004. godini dobio je Davor Špišić za roman ˝Koljivo˝.

Priredio(la): sunce/nezavisne                


Osmrtnicama ba smrtovnice