TUZLARIJE - KULTURA

10.10.2005.
Filmski festival od 10. do 13. oktobra
10.godina Biroa za ljudska prava Tuzla

U okviru proslave desetogodišnjice postojanja i djelovanja Ured za ljudska prava Tuzla organizuje filmski festival o ljudskim pravima koji će se održati od 10. do 13. oktobra u Kući plamena mira u Tuzli.

Na 2. festivalu naziva “Preko zidova” predstavit će se 17 dokumentarnih filmova iz regije i drugih dijelova svijeta koji bi trebali potaknuti gledaoce da određene događaje sagledaju iz drugog ugla, preko običnog i svakodnevnog viđenja međuljudskih odnosa.

Iz Ureda za ljudska prava ističu da održavanjem ovog festivala namjeravaju doprinijeti zajedničkom razumijevanju i otvaranju nove dimenzije u procesu izgradnje povjerenja kao preduslova za izgradnju stabilnih država u regiji.

U četvrtak, 13. oktobra održat će se i kreativna radionica
«Zbogom oružje, zbogom ratovi» za mlade i javna tribina pod nazivom «Kako završiti rat?» koju će voditi ugledni javni radnici, aktivisti civilnog društva iz Srbije i Crne Gore, Hrvatske i BiH.

Festival je pripremljen u partnerstvu s Festivalom o ljudskim pravima «VIVISECTfest» iz Novog Sada i Oxford Brookes sveučilištem iz Velike Britanije.

10. oktobar: (Otići ili ostati u 20:00, 20:45 Kosovo).(tz)

Osmrtnicama ba smrtovnice