TUZLARIJE - KULTURA

11.10.2005.
Otvoren Filmski festival o ljudskim pravima
Sinoć je u Tuzli u Kući plamena mira otvoren Filmski festival o ljudskim pravima pod nazivom "Preko zidova".

Festival o ljudskim pravima trajat će do 13. listopada, a organizira ga Biro za ljudska prava iz Tuzle u suradnji s Festivalom o ljudskim pravima iz Novog sada i Univerzitetom iz Oksfordu.

Festival je otvoren dokumentarnim filmom "Kad pališ, pali bolje" Ivana Andrijevića i Ivana Stefanovića iz Srbije i Crne Gore. Riječ je o antiratnom filmu i potresnom svjedočenju vojnika koji su izvršili ratni zločin u selu Kušnin na Kosovu 1999. godine po naredbi pretpostavljenih.

To je priča vojnika Danila Tešića iz Beograda, koji je prijavio organima sigurnosti u Prizrenu da je zajedno sa vojnikom Mišelom Seregijem iz Subotice ubio dva civila u spomenutom selu i potom njihova tijela zapalio.

Na festivalu će biti prikazano 17 dokumentarnih filmova o ugroženosti ljudskih prava autora iz BiH, susjednih zemalja i Velike Britanije.

BiH predstavljaju dokumentarni filmovi "Don" i "Planeta Sarajevo", autora Seada Đikića i Šahina Šišića, koji govore o ljubavi i smrti, hrabrosti i oprostu, ratu, ljudskoj patnji ali i životu nakon svega, te film "Od meditacije do meditacije", Dževdeta Tuzlića, koji sadrži razgovor sa dr. Christianom Schwarzom Shilingom, bivšim međunarodnim medijatorom za BiH iz serijala emisija FTV "U raljama života".

Predviđeno je i održavanje javne tribine na kojoj će o ratu i ugroženosti nekih ljudskih prava govoriti Nenad Čanak iz Novog Sada, Zoran Pusić iz Zagreba, Refik Hodžić iz Sarajeva te Vehid Šehić iz Tuzle. (fena)


Osmrtnicama ba smrtovnice