TUZLARIJE - KULTURA

13.10.2005.
Kuća plamena mira
˝Zbogom oružje, zbogom ratovi˝
U sklopu festivala koji Biro za ljudska prava organizira u Kući plamena mira u Tuzli danas će se u 14h održati radionica izrade angažovanog plakata pod nazivom "ZBOGOM ORUŽJE, ZBOGOM RATOVI".

Pozivaju se srednjoškolci i studenti koji imaju ideju za ovakav plakat, ili žele pomoći ostalim učesnicima u izradi plakata da nam se pridruže.

Izrađeni plakati će nastaviti put sa organizacijom "Vivisect" iz Novog Sada, SCG, i posjetiti mnoge gradove bivše Jugoslavije kao prateći sadržaj izložbe ratnih fotografija "Rat na prostoru bivše Jugoslavije - pogled iznutra i spolja".

Izložba ratnih fotografija "Rat na prostoru bivše Jugoslavije - pogled iznutra i spolja" predstavlja jedinstvenu kolekciju 90 ratnih fotografija fotoreportera sa prostora bivše Jugoslavije i inostranih fotoreportera, i odnose se na period od 1991. do 2001.

Ova izložba je dio procesa kojim se promoviše nova praksa u procesima suočavanja sa prošlošću na prostoru bivše Jugoslavije. Fotografija je u ovom procesu jedan od važnih elemenata koji ima za cilj da široj javnosti omogući da na jednom mjestu sagleda sve strahote i posljedice ratnih razaranja - Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Kosovo, NATO intervencija na Jugoslaviju, Makedonija. .









(tz)





Osmrtnicama ba smrtovnice