TUZLARIJE - KULTURA

14.10.2005.
Rezime manifestacije "Ljeto u Tuzli 2005"
Šta su to Tuzlaci mogli da prate tokom ljeta

Tokom ljeta, pod pokroviteljstvom opštine Tuzla, Tuzlaci su imali priliku da prate manifestaciju "Ljeto u Tuzli 2005", izdvajamo najzanimljivije događaje sa ove kulturne manifestacije.

19.06.2005 u Breškama je otvorena Međunarodna likovna kolonija ˝Breške 2005˝. Kolonija je trajal 7 dana, a učestvovalo je 22 umjetnika iz zemlje i inostranstva.







23.juna u Narodnom pozorištu Tuzla upriličena je promocija novog CD-a vokalnog ansambla "Tuzlanke" pod nazivom "Za mrvu ljubavi". Promociju je uveličao pjevač narodne muzike Ibrahim Jukan.

Također 23.juna na platou Sonog trga organizovan je koncert pod nazivom "TUZLA REMAKE" (veče tradicionalne, jazz i blues muzike).

24.juna na Sonom trgu nastupio je Internacionalni jazz orkestar Sinana Alimanovića sa gostima Zdenkom Kovačiček i Miroslavom Vuletićem.



Na Sonom trgu nastupili su i mnogobrojni orkestri iz zemlje i inostranstva.



Draft Teatar i Općina Tuzla organizovali su 5. Festival pozorišnih umjetnika sa prostora Balkana pod nazivom "Pozorište bez granica 2005". Festival se održavao od 27.06. do 02.07. na prostorima Sonog trga.






U okviru manifestacije "Ljeto u Tuzli" 26.06.2005.godine u Bosanskom kulturnom centru održan je koncert "Minijature za violinu i klavir", tuzlanskih umjetnika Asima Delibegovića i Zlatana Mujkića, koji su oduševili publiku. Ovo je bio prvi koncert dvojice školskih drugova koje je život odveo različitim pravcima. Dok Mujkić živi i radi u rodnoj Tuzli, Delibegović je već 20 godina u Tuluzu.



U organizaciji Udruženja Roma "Euro Rom" Tuzla 2. jula počeo je Festival romskog stvaralaštva.Upriličena je promocija književnih ostvarenja Muharema Serbezovskog, te prezentacija romskih kulturno umjetničkih društava u BiH, kao i dolazak estradnih umjetnika Esme Redžepove i Ramadana Ramčeta.


15.07.2005.godine Društvo "Hrvatski dom" iz Tuzle i ogranak tog društva u Doknju organizirali su u sklopu manifestacije "Ljeto u Tuzli 2005", proslavu narodnog običaja "lilanja", koja se održala 19. jula. Programom proslave, koja će se odvijala na igralištu u Doknju, prisutni su imali priliku da pogledaju izložbu i da degustiraju jela pripremljena na starinski način, natjecanje u skoku u dalj, bacanje kamena s ramena, potezanje konopca, zatim lilanje i zabava uz narodnu pjesmu i igru.




Nažalost, Panonsko jezero tokom ljeta 2005. nije zabilježilo uspješnu turističku sezonu. Podatak da je samo 15 dana lijepog vremena iskorišteno za kupanje sve govori.




11.08.2005 na platou Sonog trga održan je kulturno zabavni program kojeg je u okviru manifestacije "Ljeto u Tuzli 2005" organizivalo Udruženje građana "Freestyle models" iz Tuzle. Dodatni razlog za posjetu Sonom trgu bilo je i izvlačenje nagrada nagradne igre Tuzlanske pivare pod nazivom "Prijateljstvo koje traje".


16.augusta na platou Sonog trga održano je "Veče sevdaha" na kojem su učešće uzeli Muhamed Mujkanović, Safet Dedajić, Aida Srna, Zekija Suman, Alija Brkić, Nermina Sinanagić, Begzada Šahović, Muhamed Nalić - Hame, Edin Čorhodžić, Asim Muminović i Safet Bećirović.


17.augusta 2005 članovi UKUD "Zvonko Ceric" priredili su cjelovečernji program na platou Sonog trga. Više stotina Tuzlaka uživalo je u folklornim igrama, latinoameričkim plesovima i neizbježnoj sevdalinci u izvedi Safeta Dedajića, Zekije Suman i ostalih članova "Cerića".




U U sklopu manifestacije "Ljeto u Tuzli" 2005, Bosanski kulturni centar upriličio je projekcije filmova sa 11.Sarajevskog filmskog festivala. Revija filmova počela je u subotu 27.augusta a trajala do 3.septembra.






U okviru manifestacije "Ljeto u Tuzli" 20.08.2005 na platou Sonog trga, održan je plesni maraton u oraganizaciji Dance studija "La Luna".








Jedan od događaja koji je privukao najviše pažnje jeste i Premijerno izvođenje ˝Hamleta˝ u BKC-u Tuzla. Predstava je izvedena 24.07.2005.godine



29.08.2005. na Sonom trgu preko 1.000 Tuzlaka prisusutvovalo je koncertu doajena sevdalnike, našeg sugrađanina Nedžada Salkovića






U okviru manifestacije "Ljeto u Tuzli", prvak drame tuzlanskog pozorišta Muharem Osmić, 2.septembra na Sonom trgu izveo je monodramu "Derviš i smrt".




13.09.2005.godine u BKC-u Tuzla održano je "Veče sevdaha" u organizaciji Radio Tuzle. Učestvovali su: Muhamed Mujkanović, Zekija Suman, Safet Dedajić, Alija Brkić, Muhamed Nalić - Hame, Begzada Šahović, Džavid Pamuković, Nesib Delibegović - Nesko, sazlija Avdija Aguši. Sve izvođače prati Narodni orkestar Univerzitetskog kulturnog društva "Zvonko Cerić" Tuzla.


15.09.2005.godine na Sonom trgu održana je završna smotra KUD "Šički Brod" - program kulturno-zabavnog karaktera.(tz)

Osmrtnicama ba smrtovnice