TUZLARIJE - KULTURA

29.10.2005.
IN MEMORIAM Jučer u Beogradu umro poznati dramski i filmski umjetnik
Odlazak glumačke legende Ljube Tadića

Ljuba Tadić
U Beogradu je jučer u 76. godini umro Ljuba Tadić. Proslavljeni filmski, kazališni i televizijski glumac rođen je 1929. godine u Uroševcu, a glumio je u Beogradskom dramskom pozorištu, Narodnom pozorištu i Ateljeu 212. Posljednja mu je uloga bila ona kralja Leara, tužnog Shakespeareova lika, a impresivnim glumačkim rasponom pokrivao je Čehova, Dostojevskog, Becketta, Sartrea, kao i Krležu. Glumio je i u "Kiklopu" Antuna Vrdoljaka, "Djevojci i hrastu" Kreše Golika, "Nije bilo uzalud" Nikole Tanhofera... Dobitnik brojnih nagrada, bio je svojedobno čest gost Dubrovačkih ljetnih igara i Pulskog filmskog festivala, a u jednom je intervjuu 2001. godine rekao: "Mi smo naš jugoslavenski kulturni prostor potrošili, sad možemo ići jedni drugima u goste".
Bio je decentna zvijezda na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu. U filmu "Buđenje iz mrtvih" Miloša Radivojevića odigrao je impresivnu ulogu ostarjelog oca, miloševićevca, s kojim se u mračnoj drami razračunava njegov deziluzionirani sin. U njegovoj nenametljivoj, a moćnoj izvedbi nije bilo teško uočiti zašto su mnogi zaključili da je riječ o njegovoj najboljoj filmskoj ulozi uopće. Krhka zdravlja i krećući se uz pomoć štapa, nasmijani Tadić kao da se iz sporednog plana kretao sarajevskim festivalskim prostorima, nastojeći i dok su ga svi pozdravljali biti onakav kakvim se i doživljavao, neprimjetni umirovljenik koji je "svoje odglumio".

U Beogradu je pak zalazio u kavanu "Madera" koja je dobrim dijelom i zbog njega kao gosta imala kultni status. "Sad sjedimo tamo uglavnom mi umirovljenici i komentiramo ono što smo vidjeli na televiziji i pročitali u novinama", kazao je Tadić prije nekoliko godina. "Pričamo o politici i nogometu. A to je jedino što zanima naše ljude. Nemojmo imati iluzija da će netko pričati o knjizi koju je pročitao ili predstavi koju je vidio."
(Vecernji list)

Osmrtnicama ba smrtovnice