TUZLARIJE - KULTURA

31.10.2005.
Narodno pozorište Tuzla
U susret ˝Tuzlanskim pozorišnim danima˝
Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla užurbano se priprema za početak nove pozorišne sezone, koja bi trebala početi 3. novembra premijernom izvedbom Beketovog komada "Čekajući Godoa".

Režija je povjerena Gradimiru Gojeru, sa kojim tuzlanskom pozorište ima dugogodišnju saradnju, a glavne uloge Jasmini Čelebić i Nikolini Baškarad.

Izvođenjem komada pod nazivom "Psi", koji govori o usamljenosti, a čiji je autor Antoan Žakue 15. novembra će biti otvoreni tradicionalni "Tuzlanski pozorišni dani".

Glavnu ulogu u ovoj predstavi tumači beogradska glumica Eva Ras, a režiser je Haris Prolić, Bosanac koji trenutno živi u Švajcarskoj. Interesantno je da je švajcarska ambasada u BiH izdvojila 20.000 KM za ovaj projekat tuzlanskog pozorišta, u cilju uspostavljanja kulturne saradnje sa teatrima iz Švajcarske. Nakon premijere pisac komada i nekoliko direktora švajcarskih teatara će precizirati konkretnu saradnju sa NP Tuzla .

Direktor NP Tuzla Milenko Iliktarević kaže da na pozorišne susrete dolazi značajan broj priznatih glumaca sa područja bivše Jugoslavije.

Ansambl beogradskog "Ateljea 212" gostovaće s komadom "Posetilac" u režiji Ljiljane Todorović,

Kamerni teatar ´55 iz Sarajeva sa "Pukovnikom pticom",

NP Sarajevo će izvesti Krležino "Kraljevo".

Hrvatsko narodno kazalište Osijek, ove će godine izvesti "Desdemonu",

Hrvatsko kazalište Pečuh gostuje sa predstavom "Misija: T",

Podgorički glumci će izvesti komad "Bliže", a

Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd "Hadersfild".

Tuzlanskoj publici predstaviće se i zagrebačka "Gavella" s djelom Lade Kaštelan "Prije sna".

Tuzlanski ljubitelji pozorišne umjetnosti bit će u prilici i uporediti komad "Čekajući Godoa", koji je režirao Gojer, sa istim djelom koji je obradio redatelj Vito Taufer sa ansamblom pozorišta iz Nove Gorice.

Tuzlanski pozorišni dani, kaže Iliktarević, završavaju sa nastupom Ksenije Prohaska koja će izvodti francuske šansone Edit Pjaf.

J. ŠARAC (Nezavisne)


Osmrtnicama ba smrtovnice