TUZLARIJE - KULTURA

01.11.2005.
U Kalesiji promoviran roman “Ponos” Ahmeda Muradbegovića
Historijska trauma bošnjačkog romana
Deseta jubilarna kulturna manifestacija “IKRE” u Kalesiji završena je u ponedjeljak promocijom romana “Ponos” Ahmeda Muradbegovića, koji je 77 godina čekao na objavljivanje u zasebnoj knjizi, nakon što je publiciran u nastavcima, prvo, djelimično, u zagrebačkom časopisu “Vijenac” (1926), a potom, u cijelosti, u sarajevskom časopisu “Gajret (1927). “Ponos” je jedan od četiri bošnjačka romana koja su objavljena 1927. godine, i jedini bošnjački roman koji je te godine objavljen u Sarajevu. Roman je prošle godine objavila Gradačačka biblioteka “Alija Isaković”, i nakon gradačačke i odžačke, ovo je bila treća promocija “Ponosa”. Promotori su bili direktor Gradačačke biblioteke i urednik izdanja Esed Karić i književnik Fatmir Alispahić, koji je u povodu objavljivanja “Ponosa” u časopisu “Ostrvo” (Tuzla, decembar 2004, br. 2) publicirao rad pod naslovom “Historijska trauma bošnjačkog romana”.


Esad Karić, Fatmir Alispahić


Alispahić je istakao da postoji nekoliko razloga zbog kojih je smisleno ovaj Muradbegovićev roman promatrati u kontekstu u kome je nastao, i u kome je objavljen, ali i u kontekstu koji je odredio njegovih 77 godina čekanja na objavljivanje u zasebnoj knjizi. Govorio je o traumi bošnjačke književnosti koja je određena historijskim i sociopolitičkim zapretenostima.


“Tema romana je propadanje bošnjačkog plemstva nakon tzv. agrarne reforme iz 1918. godine, ispripovijedana kroz malograđansku dramu jedne begovske, osiromašene porodice koja statusnim formalnostima nastoji zadržati stari sjaj, a što u sučeljavanju s emotivnim i moralnim energonima daje dramaturški agens sukoba starog i novog, formalnog i sadržajnog, šićardžijskog i emotivnog. No, sam dramski sukob ipak proizilazi iz političkog konteksta koji je funkcionalizirao ove konfrontiranosti. Budući da je do objavljivanja romana “Ponos” u “Gajretu” prošlo nepunih deset godina od tzv. agrarne reforme, te da su procesi destrukcije begovata bili aktivni i živi, pojavu romana vrijedi promatrati i kao književnu repliku na dnevno-političku stvarnost” – rekao je Alispahić.


Antrfile

Fahrudin Sinanović o manifestaciji “IKRE”

Mi smo u Kalesiji bili prvi u BiH koji su počeli da obilježavaju “Oktobar – mjesec knjige. Danas organizatori Kulturne manifestacije „Ikre“ su BZK “Preporod” i Gradska biblioteka, a „Ikre“ je 1996. godine pokrenuo BZK “Preporod”. Biblioteka tada nije bila ni formirana, pa smo mi te 1996. godine kazali da nam je cilj približiti knjigu čovjeku i čovjeka knjizi, te da obnovimo bibliotečki fond u Kalesiji koji je u toku agresije potpuno uništen. Tokom proteklih godina u Kalesiji su se predstavili najrenomiraniji bh. izdavači, a od pisaca u Kalesiji su bili još i Nedžad Ibrišimović, Irfan Horozović, Amir Brka, Bisera Alikadić, Džemaludin Latić, Zilhad Ključanin, Asmir Kujović, Hazim Akmadžić, Hadžem Hajdarević, Isnam Taljić...(t.z.)


Osmrtnicama ba smrtovnice