TUZLARIJE - KULTURA

06.11.2005.
Edina Husanović, mlada umjetnica
Tuzlanka koja je osvojila London
U okviru velikog predstavljanja umjetnika iz jugoistočne Evrope, koja se odvijala pod nazivom Balkan Art Season, prošle sedmice u londonskom Blue Elephant Theatre otvorena je izložba umjetnika Edine Husanović, Margaret Kern i Suzane Tamomović.

Ono što je za mnoge bio poseban ugođaj jeste instalacija, kojom se predstavila mlada Tuzlanka Edina Husanović, a koje se odnosi "na pamćenje i zaboravljanje preko tradicionalnog načina pravljenja bureka".

- Otvorenje izložbe bilo je izuzetno posjećeno, nakon čega je izvedena predstava "Pedalina" sarajevskog književnika Nenada Veličkovića. Sretna sam što se ovih dana nalazim u Londonu, na raznim mjestima, na najljepši način predstavljam bosansko stvaralaštvo, posebno filmsko - kazala je u kratkom javljanju Edina.

Ona je jedna od onih bosanskih bisera koj već nekoliko godina na najreprezentativniji način isijavaju na međunarodnoj sceni. Kao najbolji inostrani student 2000.godine diplomirala je na Sheffield Hallm University, odsjek za skulpturu, gdje je tri godine kasnije magistrirala. Trenutno radi kao predavač na London College of Fashion.(a.h.)

Osmrtnicama ba smrtovnice