TUZLARIJE - KULTURA

19.12.2017.
Jubilej:
KUD ˝Mladi rudar˝ Dobrnja slavi 40 godina postojanja i rada

Kulturno-umjetničko društvo "Mladi rudar" iz Dobrnje, 23. decembra koncertom u Narodnom pozorištu "Tuzla" proslavit će 40 godina postojanja i rada.



Očuvanje tradicije i njegovanje izvornosti narodnih igara najvažniji je cilj onih koji se bave folklorom, a da ih i danas ima upravo se vidi na ovom primjeru. KUD "Rudar" osnovano je davne 1978. godine i broji 120 članova koji su raspoređeni u tri ansambla i jednu folklornu sekciju.

Tuzlarije


Spletom igara na pozornici Narodnog pozorišta Tuzla prikazat ćemo znanja i iskustva koja smo stekli u proteklom periodu, kazao je za Tuzlarije Amel Bajrić, dugogodišnji član ovog KUD-a.

Tuzlarije


- Pripreme su u punom jeku, a publika će moći pogledati i neke nove koreografije koje svakodnevno uvježbavamo sa našim koreografom Emirom Bašićem. Moja ljubav prema folkloru je naslijeđena od majke koja je također bila član KUD-a. Igram od svoje šeste godine i što je najvažnije zaista uživam u tome. Sviđa mi se naša tradicija, a posebno sam ponosan na sve ono što radimo u Dobrnji, ističe Bajrić koji, osim što je uspješan u folkloru, dobre rezultate postiže i u lokalnom fudbalskom klubu.

Ono čime se još ponose članovi ovog društva je repertoar na kojem se nalaze koreografije koje obuhvataju igre sa prostora cijelog Balkana.

- Radi se o narodnim plesovima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Važno je napomenuti da osim folklora društvo baštini i muzičku tradiciju naše države, dodaje Bajrić za Tuzlarije.

Tuzlarije


Bogatstvo razmjene kulturne saradnje i druženja publika će moći vidjeti kroz nastup Kulturno-umjetničkog društva "Nur Bosna" Hagen iz Njemačke. Radi se o sjajnim folkloristima koji su nedavno obilježili pet godina postojanja i rada, a sve to krunisali cjelovečernjim koncertom na kojem je prisustvovala i ekipa Tuzlarija.




Osim gostiju iz Njemačke, program će upotpuniti i članovi hora Osnovne škole "Mramor", te polaznici Škole harmonike Dejana Milkunića.

Šarenilo nošnji, dinamični i zanimljivi ritmovi, dobro druženje dio su jedne bogate priče koja će biti ispričana 23. decembra u Narodnom pozorištu Tuzla sa početkom u 19 časova. Ulaz za sve posjetioce je besplatan.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice