TUZLARIJE - KULTURA

27.04.2018.
BKC TK u Tuzli u prošloj godini oborio rekord posjećenosti

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona u Tuzli u prošloj godini oborio je rekord posjećenosti, što je rijetkost na našim prostorima kada su ustanove kulture u pitanju, pa tako protekla godina predstavlja jednu od najuspješnijih u poslovanju ove ustanove. S druge strane i tuzlansko pozorište nizom aktivnosti u aprilu obilježava značajnu godišnjicu, 120 godina od osnivanja prvog profesionalnog pozorišta u BiH.

Tuzlarije


I kada je kultura u nekim gradovima u našoj zemlji na marginama, sudeći prema određenim podacima reklo bi se da ustanove kulture u Tuzli imaju šta ponuditi ljubiteljima umjetnosti. Tako je Bosanki kulturni centar Tuzla proteklu godinu obilježio uspješnim poslovanjem i obaranjem rekorda, što je nastavljeno i u 2018.

- O tome govori i činjenica da smo u 2017. imali 407 događaja, da ćemo u 2018. godini sa 30. aprilom imati 143 događaja, a do kraja ove godine već sada po planu i programu imamo dogovorena 442 termina“, kaže Edis Bajić, direktor BKC TK Tuzla.



Tako je tuzlanska publika mogla uživati u koncertima, predstavama, izložbama, ali i operi. S druge strane Narodno pozorište Tuzla naredne godine obilježava sedamdeset godina postojanja i rada, a u aprilu ove godine obilježava i značajan jubilej, 120 godišnjicu od početka rada prvog profesionalnog pozorišta u Bosni i Hercegovini, koje je osnovano upravo u Tuzli.

- Utoliko je naša odgovornost veća i mi ćemo se truditi da u narednom periodu većina naših aktivnosti bude nekako usmjerena u odavanju počasti toj tradiciji, koja nije zanemariva ni za veće sredine, a kamoli sredinu kao što je Tuzla“, ističe Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

U svom dugogodišnjem radu i djelovanju i BKC Tuzla i tuzlansko pozorište sačuvali su imidž ustanova sa međunarodnim kredibilitetom, ostvarivši uspješnu saradnju sa mnogim zemljama u Evropi i svijetu.

Dino Durmić

Priredio(la): Federalna.ba                


Osmrtnicama ba smrtovnice