TUZLARIJE - KULTURA

01.06.2018.
Premijerno izvedena predstava ´´Heroj´´

U okviru regionalnog projekta ´´Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju u Zapadnom Balkanu i Turskoj´´ koji provodi UNICEF u saradnji sa Biroom za ljudska prava, sinoć je u Tuzli u Pozorištu mladih premijerno izvedena predstava ´´Heroj´´.



Osnovni cilj regionalnog projekta ´´Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju u Zapadnom Balkanu i Turskoj´´ je analiza zakonodavnog okvira, kao i postojećih mehanizama potrebnih za prikupljanje podataka vezanih za sprečavanje nasilja nad djecom. S tim u vezi i predstava ´´Heroj´´ predstavlja krunu osmomjesečnog rada.

Tuzlarije


- Biro je u okviru kampanje za izmjene porodičnih zakona u oba entiteta u BiH, koja se tiče zabrane fizičkog kažnjavanja djece u okviru više aktivnosti podržao pravnu reformu i UNICEF-ovu globalnu inicijativu“, kaže Elizabeta Lukačević, program koordinatorica Biroa za ljudska prava u Tuzli.

Predstava ´´Heroj´´ nastala je kroz proces radionica Dramskog studija za djecu i mlade Udruženja ´´Mladi Tuzle´´.

- Ne mogu reći da je bilo lako. Naprotiv bilo je jako teško, pogotovo što je riječ o uzrastu koji je na prelazu od dječijeg pa do tog nekog mladalačkog doba i upravo su tu bila različita mišljenja i različita iskustva djece kada je ova tematika u pitanju“, ističe Adnan Mujkić, predsjednik udruženja „Mladi Tuzle“.

- Odlučili smo da ne prikazujemo samo tegobne situacije iz porodice na sceni nego smo odlučili prikazati ono o čemu svi oni sanjare, tj. snove jednog djeteta o idealnoj porodici“, kaže Amila Beširović, rediteljica predstave „Heroj“.

Predstava ´´Heroj´´ između ostalog je i otvorila prozor dječijih snova o idealnoj porodici, bez obzira na rasnu, nacionalnu, vjersku, socijalnu ili bilo koju drugu kategoriju pripadnosti.

Dino Durmić

Priredio(la): Federalna.ba                


Osmrtnicama ba smrtovnice