TUZLARIJE - KULTURA

27.06.2018.
Tuzlanske „Allegre“ oduševile publiku

Vođene idejom da radost pjevanja podijele sa svojim prijateljima, ljubiteljima muzike, te im prezentiraju svoj bogat i raznolik repertoar, članice Ženskog hora “Allegre“ sa svojom dirigenticom Renatom Bagarić i pijanistom, profesorom Zlatanom Mujkićem, jučer su održale svoj prvi cjelovečernji koncert u Narodnom pozorištu Tuzla.



"Allegre“ su, po stažu, najmlađi tuzlanski hor. Vrijedno rade dvije i pol godine i za kratko vrijeme uspjele su osvojiti četiri internacionalne nagrade, među kojima je najznačajnija zlatna medalja na "Majskim muzičkim svečanostima" u Bijeljini.

Tuzlarije


“Večeras smo izveli šarolik repertoar kako klasične horske muzike tako i obrada pop pjesama, a sve s ciljem da svakom našem gostu večeras ponudimo po nešto i u čemu smo, nadam se, i uspjeli. Najmlađi smo hor u Tuzli, a zlatna medalja na Majskim muzičkim svečanostima u Bijeljini dala nam je dodatni elan i vjetar u leđa da i dalje radimo i već smo postali prepoznatljivi u gradu i šire. Ime “Allegre” znači vesele, a mi smo upravo to, vesele, druželjubive, okupljene oko muzike, pjesme i druženja i sve to večeras i dalje u budućnosti želimo dijeliti sa našom vjernom publikom”, riječi su dirigentice Renate Bagarić.

Tuzlarije


Pjesma i muzika su niti koje su povezale članice hora i profesoricu Bagarić, njihov život učinile bogatijim i ljepšim, a one su te tanane muzičke niti jučer uplele u srca svoje publike priredivši im nezaboravan koncert, koji je otvoren izvedbom kompozicije "Zemljo moja“. Nakon toga nizale su se pjesme iz tradicionalnog muzičkog miljea, gospeli, poznata kompozicija iz filmova, obrade poznatih pop-pjesama. Aranžmane za većinu izvedenih kompozicija uradili su i horskoj izvedbi prilagodili profesorica Bagarić i profesor Mujkić.

"Allegre“ su na svom jučerašnjem koncertu promovirale magičnu moć muzičkog izraza, te svojim šarolikim repertoarom podsjetile na ljepotu različitosti svijeta u kojem živimo, a koji se mogu izraziti jezikom muzike, te podsjetile da u našim životima muzika ima posebnu ulogu, a jedna od naročito bitnih jest uspostavljanje veza i građenje mostova među ljudima pomoću pjesme, stvaranje prijateljstava i međusobnog uvažavanja.

Pokazale su to jučer i na djelu podijelivši radost svog prvog cjelovečernjeg koncerta sa prijateljicama iz Gradskog vokalnog ansambla "Tuzlanke“, koje su svojim pjesmama uveličale ovu posebnu muzičku priču.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Foto: Edmond Ibrahimi

Osmrtnicama ba smrtovnice