TUZLARIJE - KULTURA

23.08.2018.
Predstava za djecu i ˝Derviš i smrt˝, zatvaraju I Lukavačke ljetne dane kulture

TuzlarijeDesetog augusta u organizaciji Centra za kulturu Lukavac i Udruženja za kulturu i umjetnost “Kult produkcija” započeli su prvi Lukavački ljetni dani kulture 2018. Publika je do sada mogla da uživa u izvedbama: Mikija trifunova (poetsko-muzički performans “Svjedok”), monodramama Irfana Kasumovića (Rod i dom) i Elmira Krivalića (Američki san), te Stand up komediji Harisa Burine (Tako je govorio Lepi), a program će ove sedmice zatvoriti predstava za djecu Potraga za konačištem i izvedba duodrame Derviš i smrt Studio teatra iz Zenice.

Predstava za djecu Potraga za konačištem rađena je u produkciji Gradskog pozorišta Živinice i Udruženja za kulturu i umjetnost “Kult produkcija”. Predstava predstavlja autorski pozorišni projekat sastavljen od koreografija, songova i pjesama orginalno komponovanih za ovu predstavu, maštovite scenografije, orginalnih kostima i niza duhovitih te edukativnih scena. Priča je to o dva lika koji tragaju za konačištem da se konačno odmore od silnih putešestvija, ali umor ih sustiže te oni pjesmom, igrom i pričom pokušavaju razbuditi se i dobiti dodatnu energiju da dođu tamo gdje su naumili. Uloge u predstavi tumače Elvis Jahić i Irfan Kasumović. Režiju potpisuje Irfan Kasumović a ostatak umjetničko- tehničkog tima čine Suad Avdagić (scenograf), Elvis Sivčević (muzika), Damir Pirić (dizajn propagandnog materijala), i Aldin Ismić (Izvršni producent).

Predstava je na rasporedu u petak 24. augusta u 20:00h a Ulaz je slobodan.

Duodrama “Derviš i smrt”, u kojoj glume – Nusmir Muharemović, član  ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, i Daniel Kovačević, glumac Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina, bit će igrana u subotu 25. augusta u Centru za kulturu Lukavac u 20:00 časova. Ovo je inače prva duodrama, nastala na osnovu dramatizacije romana velikana bh. književnosti Meše Selimovića, koju je uradila redateljica Ljiljana Ivanović iz Srbije. U ovoj predstavi samo su dva lika – Ahmed Nurudin, kojeg tumači glumac Daniel Kovačević i mladi Mula Jusuf, kojeg igra Nusmir Muharemović.
  
Predstava je dosada doživjela veliki uspjeh i kod publike i kod pozorišne kritike, a premijerno  je izvedena u Sarajevu.

Predstava je na rasporedu u subotu 25. augusta u 20:00h a Ulaz je 3KM.

Osmrtnicama ba smrtovnice