TUZLARIJE - KULTURA

02.10.2018.
U Tuzli, sa Tuzlacima, Nedžad Salković obilježio 60 godina karijere

Tuzlarije


Ustali su Tuzlaci, koji su ispunili salu Narodnog pozorišta Tuzla do posljednjeg mjesta, da pozdrave Nedžada Salkovića.

Tuzlarije


Nakon prvog otpjevanog stiha na svečanom koncertu u povodu 60 godina uspješnog rada, prisutni su počeli da pjevaju sa Nedžadom Salkovićem.



Tuzlarije


Naš najpoznatiji tumač sevdalinke nedavno je rekao da je mnoge na estradi dočekao i ispratio, svojim nastupom večeras, po ko zna koji put je i dokazao, da ima izuzetan glas koji se srećom, po ljubitelje njegove pjesme, decenijama ne mijenja.

Tuzlarije


Čini se da je samo kosa sijeda, a ostao je vitki stas, njegovan izgled, siguran nastup, glas, vladanje scenom, sve ono zbog čega je davno proglašem princom sevdaha.

Prije Nedžada Salkovića nastupila su tri kulturno umjetnička društva UKUD "Zvonko Cerić", GKUD "Bosna", Folklorni ansambl "Panonija" Tuzla, zatim tri hora Lege Artis, Tuzlanke i Iskre.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Na scenu su redom izlazili i Arif Ahmetašević, Nedžad Smajlović, Senad Gračić, Zekija Suman i Safet Dedajić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Prisutinima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Tuzla, Aleksandar Vujadinović, čestitajući Salkoviću ovaj lijepi jubilej, te obavještavajući prisutne da će 2. oktobra na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla, Nedžadu Salkoviću biti uručena Tuzlanska plaketa.

Tuzlarije
Aleksandar Vujadinović


Predsjednica Udruženja sedavlija uručila je Povelju Nedžadu Salkoviću, a od predstavnika Svdah festa Bihaća Plaketu za životno djelo. Čestitke na sceni dobio je i od Nesiba Delibegovića nakon čega su prisutni, koji su početak koncerta Nedžada Salkovića strpljivo čekali, mogli da uživaju u poznatim sevdalinkama.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije
Erda Redžepagić i Enver Šadinlija


Voditeljski par Erda Redžepagić i Enver Šadinlija, između nastupa gostiju, govorili su o životu u karijeri Nedžada Salkovića, a ovaj lijepi jubilej, 60 godina kontinuiranog djelovanja, upotpunila je i izložba u holu Narodnog pozorišta. Izložene su brojne nagrade i priznanja, ploče, a posebno je zanimljiva knjiga sa novinskim člancima od samog početka karijere do današnjih dana. Voditelji su spomenuli i podatak da je Salković uvijek bio vezan za rodnu Tuzlu i nikada nije htio da ide u velike muzičke centre. I pored toga stekao je veliku popularnost širom bivše Jugoslavije i proputovao cijeli svijet.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije




Nedžadu Salkoviću večeras su mnogi poželjeli dobro zdravlje i dug život, lijepim željama pridružuju se i Tuzlarije.

S.M.



Osmrtnicama ba smrtovnice