TUZLARIJE - KULTURA

12.10.2018.
Filmom ˝Južni vetar˝ otvoren 7. Tuzla Film Festival

Premijernom projekcijom filma "Južni vetar" reditelja Miloša Avramovića večeras je u Bosanskom kulturnom centru otvoren 7. Tuzla Film Festival. U narednih sedam dana ovaj Festival će okupiti brojne ličnosti iz svijeta filma, ali i zaljubljenike u ovu vrstu umjetnosti.

Tuzlarije


Do 19. oktobra Tuzla će biti centar i domaćin filmskih dešavanja u regiji. U okviru sedmog po redu Tuzla Film Festivala biće prikazano 120 filmova od čega je sedam dugometražnih ostvarenja. Pored projekcija filmova u okviru Festivala biće organizirana i druženja sa glumcima i rediteljima sa južnoslavenskih prostora i svijeta i brojne radionice. Tuzla Film Festival je među deset najvećih filmskih festivala na Balkanu, što je svakako činjenica koja ohrabruje.

– Ne samo da nam dolaze filmovi "A" kategorije, nego nam dolaze filmovi iz cijele Evrope i dolazi nam jako veliki broj ljudi koji želi ponovo da se vrati u Tuzu i naravno oni koje žele da snimaju ovdje. To je zaista jedna impozantna stvar, rekao je Boris Balta, direktor TFF-a.

Film "Južni vetar" srbijanskog reditelja Miloša Avramovića, otvorio je ovogodišnji Tuzla Film Festival. Film donosi autentična iskustva iz beogradskog podzemlja i govori o preživljavanju u surovom ekonomskom i političkom sistemu.

- Naš film je jedan akcioni triler koji ima elemente komedije i elemente melodrame i okupio je jednu zaista sjajnu glumačku ekipu iz Srbije, a tu učestvuju i neke kolege iz Bugarske i mislim da se taj film obraća svima i mislim da zaista može da napravi jedan veliki uspjeh, kazao je glumac Miodrag Radonjić.

Preostale projekcije filmova će biti organizirane u Narodnom pozorištu Tuzla. Dodjela nagrade "Vila Tuzla Film Festivala" za dugometražni, kratki igrani i dokumentarni film je u petak, 19. oktobra.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice