TUZLARIJE - KULTURA

27.11.2018.
Šetnja za podršku ženama i djevojčicama:
Nasilje nije privatni, već društveni problem

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas je u centru grada ogranizovana "Šetnja za podršku ženama i djevojčicama, žrtvama nasilja".



Događaj je organizovalo Udruženje građana "Vive Žene" Tuzla, a u saradnji sa Pozorištem mladih Tuzle, Udruženjem "Zemlja djece" u BIH, World Vision, OSCE Misijom u Tuzli, UHD Prijateljice, UG Horizonti, Tuzlanskim otvorenim centarom i Omladinskim pokretom "Revolt".

Tuzlarije


Okupljanje je počelo kod "Ismeta i Meše", potom su se učesnici, noseći transparente sa natpisima protiv nasilja, uputili do Trga slobode.

Kako je rečeno ovom prilikom, cilj je da se javnosti prenese poruka da učesnici ove šetnje ne podržavaju nasilje i smatraju da svi skupa da trebamo graditi društvo u kojem će vladati nulta tolerancija na nasilje koje se dešava nad ženama, djevojkama, djevojčicama i svemu drugome i drugačijem.

Nasilje nad ženama je oblik kršenja ljudskih prava, a istraživanja, prema kojima je čak 47 posto žena u BiH tokom života iskusilo neki oblik nasilja, svjedoče da se radi o ozbiljnom problemu u našem društvu. U 71, 5 posto slučajeva nasilja nad ženama izvršitelji su njihovi intimni partneri, odnosno članovi obitelji. I dok 90 posto građana izražava visok stupanj svjesnosti o problemu nasilja u obitelji, čak 45 posto njih na nasilje još uvijek gleda kao na privatni problem.

Nasilje nije privatni, već društveni problem koji zahtijeva akciju svih nas, a već prvi korak može biti direktni razgovor s predstavnicima policije, centara za socijalni rad, zdravstvenih institucija i nevladinih organizacija.

Bosna i Hercegovina, kao potpisnica Istanbulske konvencije - Konvencije Vijeća Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, obavezala se na poduzimanje zakonodavnih i drugih mjera osiguranja pravnog, institucionalnog i organizacionog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava nasilja te kažnjavanje počinitelja nasilja.

Na Trgu Slobode organizovana je i podjela promotivnog materijala i potpisivanje peticije protiv fizičkog kažnjavanja djece.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice