TUZLARIJE - KULTURA

19.11.2004.
Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada u Tuzli izvelo ˝Pokondirenu tikvu˝
Publika glumce dva puta vraćala na bis
Komedija ˝Pokondirena tikva˝, u izvedbi ansambla Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, oduševila je tuzlansku publiku, koja je glumce dva puta vraćala na bis.

Od početka 11. tuzlanskih pozorišnih dana gostovanje novosadskih glumaca u srijedu pratilo je najviše ljubitelja pozorišne umjetnosti.

Ležeran komad, s interesantnom tematikom, o ˝pokondirenoj tikvi˝, koja se, prateći trend, sebe i sve oko sebe pretvara u kič, kod publike je izazivao grohotan smijeh. Kao nagradu za to, glumci iz Novog Sada su nagrađeni gromoglasnim aplauzom, zbog čega su dva puta izlazili na bis.

Osim publike i glumci su zadovoljni napustili scenu, iako su sumnjali da će publika razumjeti cijelu priču, s obzirom da se koristi tipični vojvođanski govor, sa mnogo starih, zaboravljenih izraza i uz upotrebu njemačkih riječi.

˝S ovom predstavom smo mnogo puta gostovali. Ali, činilo mi se da na jugu Srbije ljudi nisu baš mnogo razumeli, upravo zbog jezika koji upotrebljavamo, a ispade da su u Tuzli bolje razumeli˝, prokomentarisala je Jasna Đuričić, koja tumači glavni lik u ˝Pokondirenoj tikvi˝.

Sinoć je na repertoaru bila predstava ˝Nismo svi za raj˝ u izvedbi teatra ˝Omega˝ iz Varaždina, a večeras će gostovati ansambl ˝Ateljea 212˝ iz Beograda sa komadom ˝Put do nirvane˝.

Priredio(la): tz/nezavisne                


Osmrtnicama ba smrtovnice