TUZLARIJE - KULTURA

06.02.2019.
Najava projekcije filma: ˝Otac na službenom putu˝

Udruženje "Mladi Tuzle" u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle najavljuje projekciju filma "Otac na službenom putu" u petak (8.2.) u 19:30 u Dvorani "Kaleidoskop".

Tuzlarije


"Otac na službenom putu" je drama i ljubavno-povijesni film Emira Kusturice snimljen 1985. godine prema scenariju Abdulaha Sidrana; nominovan za Oscara za najbolji strani film.

U filmu se opisuje Titov razlaz sa Staljinom 1948. godine, kao i početak ne samo lomova, već i veoma teških godina za mnoge jugoslovenske komuniste.

Neoprezan komentar o novinarskoj karikaturi je dovoljan da Meša doživi mnoge zatvorske nesreće, a njegova porodica je prisiljena da se bori i čeka njegov izlazak iz zatvora. Film prati perspektivu Mirze, njegovog mlađeg sina, koji vjeruje u priču svoje majke o tatinom odlasku na službeni put.

Projekcija filma je dio projekta "TUZLASCOPE" pokrenutog tokom 2018. godine u saradnji sa JU Kinotekom Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a kojeg finansira Fondacija tuzlanske zajednice uz podršku Centra za kulturu Tuzla. Plan projekta čine redovne projekcije filmova na 35mm filmskoj traci, snimanje kratkih filmova, realizacije filmskih radionica te izložbe filmskih plakata.

Tvorac ideje ove vrste je dugogodišnji član Udruženja "Mladi Tuzle" i Pozorišta mladih Tuzle Benjamin Bakija.

Za više informacija i rezervacije: 061 365 600

Osmrtnicama ba smrtovnice