TUZLARIJE - KULTURA

27.02.2019.
Komedija ˝Šta je sobar vidio˝ uskoro pred tuzlanskom publikom


U drugom mjesecu 2019. godine, druga premijera u Narodnom pozorištu Tuzla. Riječ je o komediji "Šta je sobar vidio?" koju je prema tekstu engleskog autora (Joe Orton) režirao Midhat Kušljugić.

Tuzlarije


U NPT-u je danas odžana press konferencija na kojoj je najavljeno premijerno izvođenje predstave u utorak 5. marta 2019. godine sa početkom 19:30 sati.

Prema riječima Midhata Kušljugića, Joe Orton je napisao pet dobrih drama, a ova, prema kojoj je rađena predstava, jedna je od boljih. Da nije mlad nastradao vjerovatno bi isti autor potpisao još dobrih drama.

- Komedija društva, elementi farse, parodija koja završava groteskno. Nadam se da smo uradili dobru predstavu. Ekipa je bila sjajna i maksimalno angažovana, dodao je Kušljugić.

Direktor NPT-a Mirza Čatibušić predstavio je cijelu ekipu, a o radu na ovoj predstavi kao i drugima za koje su dobili priliku, govorili su i mladi glumci.

Tuzlarije


Alisa Brkić zahvalila se na ukazanom povjerenju, pohvalila je cijelu ekipu ali je skrenula pažnju i na teške uslove u kojima se radi. Kao i mnoge predstave i ova je napravljena sa vrlo malo sredstava. Direktor je potvrdio da je kultura uvijek na margini interesovanja nadležnih. Jedan od glumaca Dražen Pavlović također je ukazao na probleme s kojima se susreću glumci što im dodatno oduzima energiju koju bi trebali trošiti samo na svoj posao.

Zbog poteškoća s kojima se susreću, a kako često rade za aplauz, mladi glumci pozvali su tuzlansku publiku da pogleda predstavu i nagradi ih aplauzom.


Igraju: Edis Žilić, Ivana Perkunić Mešalić, Alisa Brkić, Elvis Jahić, Dražen Pavlović, Siniša Udovićić, Denis Hadžić.
Scenograf: Siniša Udovičić
Kostimograf: Vesna Teodosić
Kompozitor: Denis Hadžić

Premijera je 5. marta, prva i druga repriza 6. i 7. marta 2019. godine.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice