TUZLARIJE - KULTURA

24.04.2019.
U Narodnom pozorištu Tuzla izvedena baletna predstava:
Tragična priča o Carmen oduševila Tuzlake
Foto/Video


Zbog zanimljive priče i dinamične muzike, opera Carmen je jedna od najpopularnijih u svijetu. Međutim, nije uvijek bilo tako, prvo izvođenje je bilo neuspješno jer se na sceni dešavalo, za to vrijeme (1875), nešto nesvakidašnje. Izvođači su pušili, svađali se, istinski pokazivali ljutnju, strast i ljubomoru.

Tuzlarije




Poznata opera, koju je napisao George Bizet, nastala je prema noveli francuskog književnika Prospera Merimeea, koji je u Španiji čuo ispovijest mladića osuđenog na smrt.

Tuzlarije


Radnja se dešava u vrijeme koride u Španiji. U toku pauze djevojke iz jedne fabrike dolaze blizu kasarne i zabavljaju se sa mladićima. Najviše pažnje privlači Carmen koja slama muška srca, a posebno vojniku Don Joseu, koji će zbog nje ubiti jednog suparnika, a na kraju i nju.

Tuzlarije


U okviru Dana Pečuha, tuzlanska publika imala je priliku pogledati baletnu, moderniju verziju Carmen u izvođenju Pečuškog baleta.



R. Shchedrina, Riederauer Richárd i Zoltan Imre, umjetnički direktor baleta, dobitnik nagrade Harangozo i Balazs Vincze, dobitnik nagrade Seregi, zajedno su koreografirali i režirali ples, dok su dramaturgiju radili Uhrik Dora, plesna umjetnica, jedna od osnivača Pečuškog baleta i dobitnica nagrada Kossuth i Liszt Ferenc i Bohm Gyorgy, pozorišni režiser i dobitnik Jaszai Mari nagrade. Ulogu Carmen tumači Ujvári Katalin, a ulogu Don Josea tumači Molnár Zsolt, dobitnik nagrade Harangozo.

Tuzlarije




Predstava je trajala nešto više od sat vremena, a posjetioci u Narodnom pozorištu Tuzla velikim aplauzom i uzvicima BRAVO su pokazali koliko im se dopala mađarska Carmen.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice