TUZLARIJE - KULTURA

07.05.2019.
Izvedena još jedna premijera u Narodnom pozorištu Tuzla:
Huckleberry Finn nije stigao do Crnog mora ali jeste do tuzlanske publike
Foto/Video


Mnogi smatraju da je roman Bekima Sejranovića ˝Tvoj sin Huckleberry Finn˝, njegovo najbolje djelo. Kao i u svim, opisivao je svoje strahove, tražio smisao životu i svemu. Pisao o svojoj velikoj ljubavi, glumici iz Tuzle, ogolio svoju intimu. Režiser Alen Šimić uradio je istoimenu predstavu, koja je večeras izvedena u Narodnom pozorištu u Tuzli, na način da i oni koji nisu čitali roman, mogu osjetiti o čemu je Sejranović pisao, šta je proživljavao u jednom periodu svog života. Svakako je zanimljivo da je ovo prva predstava koja je rađena prema tekstu Sejranovića.





Tehnički je predstava odlično urađena, scena, kostimi, muzika, a osim povremenih replika na engleskom, mogao se čuti i norveši, koji je govorio Elvis Jahić glumeći Bekimovog prijatelja Norvežanina.

Radnja se uglavnom dešava na brodici s kojom Bekim sa Norvežaninom Petterom i Japancem Mokuom pokušava doploviti do Crnog mora. Susreću i pravog četničkog vojvodu koji na jednoj adi na Savi ima kafanu. U stalnoj je potrazi za ocem koji se zbog teške bolesti vratio u Brčko. Otac i sin, u rijetkim prilikama kada razgovaraju, ne mogu bez optuživanja.

Tuzlarije


Svi glumci su svoje uloge sjajno odradili, Bekima glume Edis Žilić i Adnan Omerović, ženu s ribljom glavom i Dragu Andrea Aković, Matorog (oca) Miljenko Iliktarević, majku, konobaricu i Norvežanku Alisa Brkić, prijatelja Moku i policajca Dalibor Brkić, Pettera i domaćina Elvis Jahić, poznanika kojeg zovu Crnac i četničkog vojvodu Siniša Udovičić.

Dramaturg: Benjamin Hasić
Scena i kostim: Sabina Trnka
Scenski pokret: Ena Kurtalić

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Predstava se može pogledati 8., 9. i 10. maja 2019. u 19:30 sati.

U pitanju je kamerna scena tako da predstavu ne može odjednom pogledati više od 40 gledalaca.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice