TUZLARIJE - KULTURA

26.06.2019.
Izvedbom predstave “Kako sačuvati Ivicu i Maricu”:
Obilježen Dan podrške žrtvama torture

U povodu obilježavanja 26.juna – Međunarodnog Dana podrške žrtvama torture na sceni Pozorišta mladih Tuzle večeras je izvedena predstava “Kako sačuvati Ivicu i Maricu”.

Tuzlarije


Iako je tortura apsolutno zabranjena i dalje predstavlja globalni problem, fizička i psihička tortura je i dalje prisutna u više od polovine svjetskih zemalja, kazala je Jasna Zečević, direktorica Udruženja građana "Vive Žene".

- Žrtve torture su muškarci, žene i djeca koji su izloženi nehumanom kažnjavanju, ekstremnom ponižavanju i zlostaljanju. Rehabilitacija predstavlja ključni faktor u oporavku pojedinca, njihovih porodica, a također i cijelog društva. Svrha rehabilitacije je da osnaži osobe koje su preživjele torturu, da nastave život kao punopravni članovi društva. Za obnovu života osobe čije je dostojanstvo uništeno, treba vremena i također potrebno je osigurati dugotrajnu materijalnu, medicinsku, psihološku i socijalnu pomoć, dodala je Zečević.

Tuzlarije


Važno je istaći da je rehabilitacija moguća. Rehabilitacija za žrtve torture se sprovodi u BiH na psihijatrijskim klinikama, centrima za mentalnu zdravlje, a također preživjeli i njihovi članovi porodica pomoć mogu zatražiti i u "Vive Žene", Centru za terapiju i rehabilitaciju.

Tuzlarije


Jedan od odgovora na pitanje kako se mladi u Tuzli kroz umjetnost bore protiv torture, krije se u predstavama koje Pozorište mladih Tuzla realizuje u saradnji sa Udruženjem građana "Vive Žene".

U okviru projekta “Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja” nastalo je još nekoliko predstava koje na različit način problematizuju brojne oblike nasilja.

- Mi u Pozorištu mladih Tuzle nastojimo iskoristiti sve ono što pozorište nudi kako bismo otvoreno pričali o svim problemima, pa tako i o torturi. Kroz pomenuti projekat, a i ostale projekte mi ustvari pokušavamo da glasno pričamo o torturi, o načinima kako se izbori i izaći iz neke situacije, kako pomoći žrtvama i zapravo kako uočiti da li je neko žrtva torture. Upravo umjetnost nudi mogućnost da se o tome puno govori. Prikazana predstava “Kako sačuvati Ivicu i Maricu” govori o nasilju na internetu koje je itekako prisutno u našem društvu. Namijenjena je za mlade, prema našim procjenama od 9 godina koji se prvi put susreću sa internetom, istakla je Amila Beširović iz Pozorišta mladih Tuzle.

Bilo je ovo peto izvođenje predstave “Kako sačuvati Ivicu i Maricu”, a u sklopu obilježavanja 25. godišnjice postojanja i rada Udruženja građana "Vive Žene" Tuzla.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.


Osmrtnicama ba smrtovnice