TUZLARIJE - KULTURA

18.11.2005.
Beogradski ˝Atelje 212˝ na Tuzlanskim pozorišnim danima
˝Posetilac˝ na velikoj sceni
Ansambl beogradskog "Ateljea 212" u srijedu naveče je u narodnom pozorištu Tuzla u okviru tuzlanskih pozorišnih dana izveo predstavu "Posetilac" Erika Emanuela Šmita, koji je režirala Ljiljana Todorović.

U drami "Posetilac" Šmit nameće pitanje da li Bog uopće postoji, ostavljajući posjetitelju da sam ocijeni ko je zapravo posjetilac. Zanimljiv susret Boga (kojeg tumači Nikolić) i Frojda (Brajović), kao kontradiktornih ličnosti koje nemaju međusobnog povjerenja, u noći kada Evropu potresa nacizam, uz izvrsnu glumu, tuzlansku publiku ostavio je bez daha. Beograđani su ispraćeni gromoglasnim aplauzom, što je već postalo uobičajeno, jer tuzlanska publika za svako gostovanje ansambla "Ateljea 212", prepoznajući kvalitet, traži kartu više.

"U Tuzli nas domaćinski dočekaju, publika je fantastična i to mi daje satisfakciju", rekao je nakon predstave mladi Andrija Milošević.

Gostovanjem pred tuzlanskom publikom, iskusni Voja Brajović i Dragan Nikolić, te Andrija Milošević i Anđelka Simić su ovaj komad prvi put odigrali na velikoj sceni. Do sada je "Posetilac" izvođen samo u podrumu "Ateljea 212".

"Bili smo ubeđeni da je ´Posetilac´ za veliku scenu, što se u Tuzli i pokazalo. Publika je na visokom nivou, prava festivalska. Ovaj festival mi se jako dopada, jer nije takmičarski, nego revijalni. Obično nagrađuju oni koji nisu kompetentni, čime festivali gube na značaju", kazao je Dragan Nikolić.

Sinoć je ansambl Kamernog teatra ´55 iz Sarajeva izveo komad "Pukovnik Ptica", a večeras će se Tuzlacima predstaviti Hrvatsko narodno kazalište Osijek s djelom "Desdemona".(Nezavisne)

Osmrtnicama ba smrtovnice