TUZLARIJE - KULTURA

07.08.2019.
Stare slike pričaju:
Muzički atelje Tuzla

Nakon prvog šoka izazvanog početkom rata, ljudi su počeli da se organizuju, te u nemogućim uslovima uspostavljaju funkcionisanje grada i života. Ubrzo se ukazala potreba i za snimanjem muzike, posebno patriotskih tekstova. U maju 1992. godine osnovan je Muzički atelje u čijem studiju je snimljeno preko 700 pjesama koje su puno značile svima koji su bili u ratu. Mnogima su davale snagu da izdrže nedaće koje su ih snašle.

U junu iste godine Općina Tuzla donosi Naredbu o formiranju Muzičkog ateljea (MAT) sa zadatkom da svoju obavezu izvršavaju kao muzički studio pri Radio Tuzli sa sjedištem u Domu Moša Pijade. Muzički atelje jedno vrijeme je radio i u prostorijama Narodnog pozorišta. Snimana je i televizijska serija "Šesta kolona", a baš prilikom snimanja četvrte epizode velika dvorana Pozorišta pogođena je granatom s Majevice.

Tuzlarije


Na fotografiji su: Željko Lešić, Amir Zahirović, Faruk Nadžaković, Sutko Jusić, Selim Ahmedić, Zlatko Mujkić, Rifat Šehić, Feđa Crnogorčević, Mirna Šahinpašić, Nurdin Durmanović, Dragan Divjak, Maid Porobić, Hame Nalić, Asim Horozić i Almir Maglić.



Izvor: Tuzla i regija u odbrani BiH 1992- - 1995. godine Meše Bajrića


S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice