TUZLARIJE - KULTURA

27.08.2019.
Festival ˝Pozorište bez granica 2019˝ večeras otvara nagrađivana predstava ˝Draga Jelena Sergejevna˝

Međunarodni festival pozorišta s područja Balkana "Pozorište bez granica 2019", koje su u okviru Ljeta u Tuzli, a u organizaciji Draft Teatra održava 19. put, počinje danas.

Tuzlarije


Festival će otvoriti predstava "Draga Jelena Sergejevna" koju izvodi Amatersko pozorište mladih Mojkovac iz Crne Gore.

"Draga Jelena Sergejevna“ je amaterska predstava više klase, rađena po tekstu Ljudmile Razumovske, koja je na 49. Festivalu dramskih amatera Crne Gore, u konkurenciji od 11 predstava osvojila čak četiri nagrade.

Draga Jelena Sergejevna, je tekst Ljudmile Razumovske, koji sedamdesetih godina dvadesetog vijeka, sovjetska vlast odlučuje da baci u bunker i zabrani njeno izvođenje, navodeći razlog- „ lažno prikazana moralna degradacija sovjetske omladine i društva“. Kao što je Sokrat bio optužen da „omladinu kvari“ tako je i Ljudmila Razumovska bila optužena da prikazuje omladinu onakvom kakva ona nije. Pokazalo se, ipak, drugačije, da su vlasti ostale kratkovide, a da je Ljudmila Razumovska pokazala, ono što su svi vidjeli.

Četvoro đaka (Volođa, Paša, Ljalja i Vića), dolazi jedne večeri u stan profesorice matematike, Jelene Sergejevne, na njen rođendan, da traže ključ od sefa u kom su maturski zadaci, koje bi prepravili, zbog loših rezultata, a sve zbog upisa na fakultet. Situacija se komplikuje, Jelena Sergejevna ne želi da da ključ, a đaci, polako počinju da otkrivaju svoje pravo lice kako noć odmiče. Sukob se očitava na nekoliko nivoa- generacijski, lični, intelektualni, rodni, klasni, ideološki...

Režija, adaptacija i dramaturgija: Filip Medenica, Petar Mihajlović. Uloge: Jelena Sergejevna – Biljana Radović, Volođa – Filip Medenica, Vića – Branko Mrdović, Ljalja – Katarina Jovanović, Paša – Novica Medenica. Produkcija: Društvo sociologa Crne Gore i JU Centar za kulturu „Nenad Rakočević“ Mojkovac

Večerašnja, kao i ostale predstave u okviru festivala će se igrati u Narodnom pozorištu Tuzla, sa početkom u 19 sati i 30 minuta. Ulaz na sve predstave je slobodan.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice