TUZLARIJE - KULTURA

19.11.2005.
Završeni Susreti pozorišta BiH
Najbolje ˝Kraljevo˝

BRČKO - Predstava NP iz Sarajeva "Kraljevo", koju je po tekstu Miroslava Krleže režirao Gradimir Gojer, dobila je diplomu i nagradu kao najbolja predstava u cjelini na sinoć završenim 22. susretima pozorišta BiH u Brčkom.

Tako je odlučio stručni žiri Susreta koji je nagradu za najbolji dramski tekst dodijelio Dževadu Karahasanu za tekst drame "Prikazanje" koju je izveo tuzlanski Teatar "Kabare".

Za najbolju režiju u sedam konkurentskih predstava nagrađen je Sulejman Kupusović za postavku svoje adaptacije u "Legendi o Ali-paši" u NP Sarajevo.

Glumci NP iz Sarajeva, Vlado Jokanović i Mirvad Kurić, ravnopravno su nagrađeni za najbolja muška ostvarenja na Susretima, Jokanović u "Ali-paši", a Kurić u "Kraljevu". Dvije prve nagrade dodijeljene su i u ženskoj konkurenciji: Nikolini Đorđević za Katarinu u predstavi NP RS "Sveti Georgije ubiva aždahu" i Belmi Lizde-Kurt za Tamaru u "Lutkinom bespuću" sarajevskog SARTR-a.

Stručni žiri, kojim je predsjedavao akademik Tvrtko Kulenović, dodijelio je nagradu za najboljeg mladog glumca Adnanu Haskoviću za Aliju Lepira u "Ali-paši", a za najbolju mladu glumicu Emini Goletić za kreaciju Anice u predstavi "Prikazanje", Teatra "Kabare".

N.Ta.(Nezavisne)

Osmrtnicama ba smrtovnice