TUZLARIJE - KULTURA

09.12.2019.
Najava premijere predstave ˝Sretni kraljević˝

Predstava „Sretni kraljević“ nastala je u okviru projekta „Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja“ kojeg implementira Udruženje građana „Vive Žene“ Tuzla u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle. Projekat finansira Evropska unija.

Tuzlarije


U predstavi igra 30 mladih ljudi, polaznika Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzle. Rad sa grupom i režiju predstave potpisuju Amila Beširović i Adnan Džekić.

Tekst za predstavu nastao je na osnovu originalne bajke „Sretni kraljević“ Oscara Wild-a, uz adaptaciju učesnika i dramskih pedagoga Pozorišta mladih Tuzle. Ovo je priča o razvijanju povjerenja, saosjećanja i empatije među ljudima, o vjerovanju u ostvarenje snova, o načinima kako pomoći osobama koje se nađu u određenim neprilikama, izloženi nasilju.
Možda i najvažnije, ovo je simbolična priča o tome da ništa nije uzalud i da će
dobro ostati zapamćeno, a da se za očuvanje istine, mira i dobrote uvijek ima ko boriti. Na ovaj način priča gradi spomenik miru i nenasilju.

Premijera predstave planirana je za utorak, 10.12.2019. godine (Dan ljudskih
prava) u 20.00h, a repriza za srijedu, 11.12.2019. godine u 20.00h na sceni
Pozorišta mladih Tuzle/Dvorani Kaleidoskop.

Prije premijernog izvođenja predstave prisutnima će se obratiti predstavnici Pozorišta mladih Tuzle i Udruženja „Vive žene“ Tuzla, a nakon predstave u holu dvorane biće upriličena proslava završetka trogodišnjeg projekta i druženje sa ekipom predstave, roditeljima, zvanicama, medijima, prijateljima.

Osmrtnicama ba smrtovnice