TUZLARIJE - KULTURA

19.11.2005.
Izložba i promocija monografije Mehmeda Zaimovića
Stvaralaštvo kao gospodstvo duha
Međunarodna galerija portreta u Tuzli odavno nije na nekoj izložbi privukla toliko poštivalaca likovne umjetnosti kao što se dogodilo preksinoć prilikom otvaranja samostalne izložbe slikara i promocije monografije akademika, Mehmeda Zaimovića.

Umjetnik, za koga Tuzlaci, s obzirom na to da potječe iz jedne od najpoznatijih tuzlanskih familija, s ponosom kazu da je "njihov umjetnik", pored mnogih izložbi koje je imao u BiH i svijetu, i ovog puta se sa izuzetnom slikarskom emocijom vratio gradu u kojem je rođen i u kojem je napravio svoje prve slikarske korake.

- I ovog puta Zaimović nam se vratio s jednom novom, sažetom kolekcijom kojom je ostao vjeran svojoj stvaralačkoj poetici i rukopisu. Njegovo stvaralaštvo je svojevrsno gospodstvo duha koji se tako snažno ocrtava u djelima još jednog našeg sugrađanina, Meše Selimovića. Kad bismo pravili paralelu u vertikali tuzlanskog duhovnog kruga, onda bi ona sigurno bila postavljena između Selimovića i Zaimovića - kazao je u svom obraćanju slikar Ćazim Sarajlić, direktor Međunarodne galerije portreta.(A.Hadžić)

Osmrtnicama ba smrtovnice