TUZLARIJE - KULTURA

17.12.2019.
Rad na razvijanju dijaloga i nenasilja među mladima širenjem umjetnosti i dramske pedagogije

Predstava PAT je u organizaciji World Vision International BiH i Pozorišta mladih Tuzle proteklog vikenda gostovala u Kotor Varosu i Knezevu. Inace, predstava je nastala u okviru projekta "Djevojcice i djecaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja" kojeg implementira Udruženje "Vive žene" Tuzla u partnerstvu sa Pozoristem mladih Tuzle, a finansira Evropska unija.
Tuzlarije


U predstavi igra 30 mladih ljudi i bila je ovo prilika da se mladi iz Tuzle sretnu sa svojim vrsnjacima u Kotor Varosu i Knezevu i da jezikom umjetnosti razmijene svoja iskustva o nasilju, zanemarivanju, uzrocima i razlozima nastanka, posljedicama po pojedinca i zajednicu, kao i cinjenicu sta je sve moguce uraditi da ne dođe do istog?
Nakon svake predstave u formi okruglog stola realizovani su razgovori o navedenim temama, te su razmijenjeni utisci o predstavi.

Predstava je koncipirana tako da publika na kraju predstave, stavljajuci ce u ulogu clanova porote u sudnici glasa, te u odnosu na rezultate glasanja glumci keiraju kraj predstave. Primjenom ove metode pokazala su se razlicita iskustva i stavovi publike koji zavise od uzrasta, mjesta stanovanja, pola, profesije, licnih predrasuda i stereotipa ali i od iskustva gledanja pozorisnih predstava.

Bilo je ovo 14 izvođenje predstave.

Priredio(la): Pozorište mladih Tuzle                


Osmrtnicama ba smrtovnice