TUZLARIJE - KULTURA

25.01.2020.
Narodno pozorište Tuzla:
Tuzlake oduševila smjela predstava ˝Crkva bosanska˝ Zlatka Pakovića

Večeras je u Narodnom pozorištu Tuzla premijerno odigrana predstava "Crkva bosanska" Zlatka Pakovića. Vrlo provokativnom predstavom snažno se pretresaju vjerske zajednice i političke elite Bosne i Hercegovine. Ukazuje se na licemjerstvo, laž, interesne politike i hranjenje mržnje među narodima da bi oni mogli da vladaju.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije




U predstavi progovaraju i mrtvi, značajni, učeni ljudi, koji su osjetili nepravdu društva.

Predstava "Crkva bosanska" ne govori o historijskim činjenicama, samoj Crkvi bosanskoj, nego ukazuje na pokvarenost društva i crpi ideje dobrih Bošnjana u kojoj se slavi istina i ljubav.

Tuzlarije


- Dobar čovjek je onaj koji govori istinu uprkos posljedicama koje zbog toga trpi. Prema tome, jedina istinska religija među ljudima jeste istina, a apostoli i šehidi, te religije, jesu svi dobri ljudi koji se usuđuju da govore istinu i čine u skladu s njom, ma iz koje vjere i nacije da dolaze. Iz te slobodarske, istinoljubive prakse dobroga čovjeka, slijedi i definicija Boga: Bog je jedino biće apsolutno nepodložno dresuri. Dakle, Bog je apsolutno nemanipulativno, apsolutno bezpredrasudno biće, riječi su autora predstave Zlatka Pakovića.

U predstavi jedan dobri čovjek, efendija, po svom tumačenju vjere i vjerskih propisa, prepoznajući iskrenu ljubav, u džamiji vjenča dvije žene. Nedugo nakon toga usljedila je reakcija, vjerske vođe svih konfesija održale su vijeće na kojem je efendija saslušan i jednoglasno izbačen iz "Islamske vjerske zajednice". Ovo je opis dijela predstave koji ilustruje s koliko hrabrosti autor postavlja pitanja. Šta je vjera, dobrota, ljubav, smisao, istina, život i na kraju smrt. Na kraju predstave prema idealima uništene Crkve bosanske udareni su temelji Republike Bosne.

Tuzlarije


Tuzlarije


Nakon predstave publika je pod snažnim dojmom dugo aplaudirala glumcima. Mnogi se slažu da nije čudo da se ova predstava baš u Tuzli prvi put izvela. Pitanje je na kakve bi reakcije naišla u drugim gradovima.



Glumci - dramaturzi: Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Edis Žilić, Boris Balta, Dalibor Brkić, Adnan Omerović, Irfan Kasumović, Alisa Brkić, Jasmina Ibrahimović.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Kompozitor: Damir Avdić
Kostimograf: Vesna Teodosić
Inspicijent: Dragan Krstić
Korepetitor: Zlatan Mujkić
Majstor svjetla: Zijad Sejdinović
Svjetlo: David Altarac
Majstor tona: Selim Ahmedić
Video projekcija: Denis Hadžić
Šminkersko-vlasuljarski radovi: Una Stjepić
Garderoba: Halema Sadiković i Mersiha Hodžić
Krojački radovi: Bahrija Memić
Rekvizita: Mevlija Kasumović
Majstor scene: Fahrudin Mustačević
Dekorateri: Almir Salihović, Huso Terzić, Senaid Subašić

S. Mešić




Osmrtnicama ba smrtovnice