TUZLARIJE - KULTURA

29.03.2002.
U Tuzli otvoren novi teatarski prostor
Teatar kabare Tuzla

Teatar u hotelu
Predstavom "Život je lijep", kabaretskim kolažom koji su u srijedu uveče izveli studenti treće godine Akademije scenskih umjetnosti u Tuzli, u klasi doc. Vlade Keroševića (koji ujedno potpisuje i režiju predstave), u prostorijama hotela "Tuzla", otvoren je novi teatarski prostor "Teatar kabare Tuzla".

"Teatar kabare Tuzla" počeo je sa radom na svjetski dan pozorišta, 27 mart, što je prema riječima Vlade Keroševića i simbolika sa kojom su željeli obilježiti početak rada ove scene.

Predstava "Zivot je lijep" je kabaretski kolaž sačinjen od scena desetak autora u svjetskoj dramaturgiji od Šekspira, Sofokla... Riječ je o vježbama studenata III godine ASU.

- Između scena inkorporirali smo songove poznatih autora, istakao je Kerošević. U predstavi "Život je lijep" nastupili su: Sanela Babić, Damir Mahmutović, Damir Altumbabić, Jasmina Čelebić, Dalibor Brkić, Nikolina Baskarada i Jasmin Mekić. Koreograf predstave je Antun Marinić, klavirska pratnja prof. Zlatan Mujkić, svjetlo Almir Čorhodžić.

Repertoar predstava koje će biti rađene u novom teatarskom prostoru će biti sačinjen od klasičnih predstava, predstava kabaretskog tipa, modernih predstava sa malim brojem lica, za omladinu i odrasle.

Teatar je otvorio Enes Duvnjaković, ministar nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona. Pored teatarskog prostora u "Teatru kabare Tuzla" otvorena je i Klub-galerija. Na otvaranju je predstavljena i izložba slika Edina Derviševića, akademskog slikara iz Tuzle, pod nazivom "Štitovi".

A. D. S.

Priredio(la): admin                


Osmrtnicama ba