TUZLARIJE - KULTURA

08.05.2020.
Narodno pozorište Tuzla:
U ponedjeljak kreće prva online proba nove predstave ˝Čarlijeva tetka˝

Širenje korona virusa uzrokovalo je neobične okolnosti u gotovo svim djelatnostima. Zbog prvenstvenog cilja da se sačuva zdravlje ljudi, mnogo šta je sada u drugom planu. Zatečeni situacijom u kojoj su se našli, svi se snalaze kako znaju i umiju i nastoje izvući maksimum iz ove situacije.

Šta se dešava sa glumcima Narodnog pozorišta Tuzla, kakve su im trenutne aktivnosti i planovi, pitali smo direktora NPT Mirzu Ćatibušića.

Tuzlarije


- Trenutno najaktuelnija stvar je serijal "Dnevne priče (iz izolacije)". Radimo to zajedno sa RTV7 i emituje se svaki radni dan u njihovom programu. Krenuli smo sa ekipom od pet šest ljudi, a kako se situacija poboljšava uključujemo sve više kolega i kolegica. Snimanja i probe radimo poštujući distancu i sve mjere koje su propisane kako bi sigurnost učesnika bila na prvom mjestu. Emitovali smo predstave online i na RTV7 ali smo željeli da radimo nešto aktuelno.

I pozorišni glumci su se prilagodili situaciji i prihvatili online komunikaciju. Na taj način će u ponedjeljak imati i probu nove predstave "Čarlijeva tetka"

- S obzirom da su nam planovi promijenjeni u smislu rada na predstavama, odlučili smo se da ne čekamo već da radimo maksimalno koliko možemo u ovim okolnostima. U ponedeljak ćemo imati prvu, historijsku probu nove predstave "Čarlijeva tetka" u potpunosti online. Koristićemo blagodeti online komunikacije da radimo sa redateljicom Ninom Kleflin, koja će se ekipi javiti i voditi probu iz Zagreba. Sve ovo radimo kako bismo spremni dočekali momenat u kojem će opet biti moguće raditi u normalnim okolnostima. Naravno, nemamo planiran termin premijere ali ćemo se potruditi da sve ono što je moguće uraditi, uradimo.

U planu je i priprema predstava sa manje glumaca koje će se izvoditi putem live streama a u saradnji sa RTV 7

- Treća stvar koju pripremamo jeste da neke predstave (u kojima je malo glumaca na sceni) prilagodimo tako da se poštuju mjere (zbog bezbjednosti glumaca) i da ih izvodimo uživo putem live streama i putem RTV7. Smatramo da je emitovanje snimaka dobro da se zadrži kontinuitet sa publikom ali pozorište je živa umjetnost i izvođenjem predstava uživo želimo bar malo zadržati ono što je priroda našeg posla, a to je živi kontakt s publikom.

Kao što se može vidjeti, glumci svo vrijeme rade, pripremaju i nove predstave kako bi bili spremni da dočekaju pozorišnu publiku kada to epidemiološka situacija dozvoli.


S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice