TUZLARIJE - KULTURA

07.09.2020.
Brojne nagrade:
Predstava ˝Pijana noć 1918˝ postigla veliki uspjeh u Jajcu

Tuzlanska pozorišna publika navikla je da Narodno pozorište Tuzla dobija nagrade. Tako je bilo i na nedavno održanim 39. Pozorišnim igrama - Jajce 2020, inače nastarijem pozorišnom festivalu u BiH, na kojem je ansambl Narodnog pozorišta Tuzla pokupio brojne nagrade.

Tuzlarije


Predstava "Pijana noć 1918" proglašena je najboljom predstavom u cjelini, Gradimir Gojer dobio je nagradu za najbolju režiju, Vesna Teodosić nagradu za najbolju kostimografiju, Denis Hadžić nagradu za najbolju muziku, Sadika Avdić nagradu za najbolju mladu gumicu, glumački angažman u predstavi, Nermin Omić nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, za ulogu Vesovića.

Direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Čatibušić je rekao:



Od 2018. godine Narodno pozorište Tuzla dobilo je 16 vrijednih nagrada, a u umjetničkom svijetu nagrada je često i potvrda kvalitete, koja se ne može postići bez velikog truda i ozbiljnog rada. Treba reći da se to sve postiže u teškim uslovima. Već godinama je kultura na margini interesa vlasti, a u uslovima pandemije korona virusa situacija se pogoršala.

Narodno pozorište Tuzla postiglo je uspjeh sa tekstovima velikih autora, Dervišom Sušićem (predstava ˝Posljednja ljubav Hasana Kaimije", festiva Brčko) i Miroslavom Krležom (predstava "Pijana noć 1918", festival Jajce). Riječ je o tekstovima koji iziskuju odgovornost, mnogi su ih do sada obrađivali, potrebno je pronaći način da se postigne autentičnost i prilagođavanje vremenu. U okviru Festivala održan je i okrugli sto na kojem je rečeno da je ovo najbolja režija Gradimira Gojera u zadnjih 15 godina, a dramaturg Kemal Bašić, ovaj put u ulozi asistenta režije je rekao:



Denis Hadžić, autor muzike za brojne predstave, ovaj put imao je nešto teži zadatak. Napravio je kombinaciju pjesama koje su stare 100 godina i svojih autorskih. Kaže da je proveo puno vremena u istraživanju ali uspjeh nije izostao. Danas mu je direktor Ćatibušić, kao i mladoj glumici Avdić, simbolično uručio nagrade iz Jajca.

Tuzlarije


Tuzlarije


Iako se često čuje da mladi teško dobijaju prilike, direktor NPT Ćatibušić, kojem su poznati problemi s kojima se glumci susreću, redovno daje priliku mladima. Mnoge predstave su spoj iskustva i mladosti. Tako je bilo i u predstavi "Pijana noć 1918" u kojoj je bilo 28 ljudi na sceni, među njima i brojni mladi. Jedna od njih, Sadika Avdić (u predstavi igrala kao Sadka Kahrimanović), istakla se svojom ulogom te je i nagrađena.

U Narodnom pozorištu Tuzla se pripremaju za nove projekte o kojima će biti više riječi u narednom periodu. Uz svoj redovni posao radili su na upoznavanju rada pod posebnim okolnostima kakva je aktuelna situacija sa pandemijom.


S. Mešić

Osmrtnicama ba smrtovnice