TUZLARIJE - KULTURA

20.11.2005.
Mehmed Zaimović
Klasik bh.umjetnosti
Rodnoj Tuzli poklonio izložbu slika

Mehmed Zaimović poklonio je svojoj rodnoj Tuzli još jedan značajan kulturni događaj izložbu slika i promociju monografije koju je pripremao posljednje dvije godine.

S obzirom na vrijeme koje je formiralo umjetnike njegove generacije, Zaimović spada u jednog od klasika naše savremene umjetnosti. Kritičari ga nazivaju promišljenim estetom koji neće i ne može rizikovati i koji usput nije nikako izgubio kontrolu nad svojim stilom, ni u minulim, za njega najtežim vremenima.

Smogao je snage za stvaralačka preispitivanja i potvrđivanja koja koja je pokazao na dvije ratne izložbe u Sarajevu.

Pripada onoj vrsti marljivih i tvrdoglavo strpljivih umjetnika čija loza podsjeća na stare srednjovjekovne zlatare. U vremenu brzog trošenja umjetničkih pravaca, Zaimović je uspjevao zadržati svoj inegritet i povjerenje u vlastiti put.

Rođen je 1938.godine. Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu gdje živi i djeluje kao samostalni umjetnik. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH na čijim izložbama redovno učestvuje od 1961.godine. Bavi se slikarstvom, crtežom, grafikom, grafičkim dizajnom i opremom knjige.

Iza njega je više od 60 samostalnih i 400 grupnih izložbi. Dobitnik je značajnih nagrada u zemlji i inostranstvu gdje mu se u mnogim muzejima, galerijama, javnim objektima i privatnim kolekcijama djela i nalaze.(Se.A.)


Osmrtnicama ba smrtovnice