TUZLARIJE - KULTURA

07.12.2020.
Art Centar Ankata i BKC Kalesija:
Realiziran projekat ˝Mladi za umjetnost, umjetnost za mlade˝

Tuzlarije


Art Centar Ankata koji u Kalesiji već tri godine radi na stvaranju prostora za umjetnički izražaj sa djecom i mladima, ovog vikenda u saradnji sa JU BKC "Alija Izetbegović" Kalesija finalizirana je realizaciju projekta "Mladi za umjetnost, umjetnost za mlade".
Bio je to u Kalesiji pravi mali umjetnički događaji, sa radionicama, a počela je sa radom i "Škola gitare".

II Festival dječijeg teatra

Art Centar Ankata ovaj vikend realizovao je drugi po redu Festival dječijeg teatra. Cilj Festivala dječijeg teatra je vršnjačka razmjena između polaznika dramskih škola iz različitih bosanskohercegovačkih centara. Tako je Art Centar Ankata prošle godine ugostio dramske škole iz Kaknja, Viteza i Orašja koje su za učenike osnovnih škola sa područja općine Kalesija i polaznike dramskog studija Kalesija, izvele pozorišne predstave. Na Festivalu su učestvovali i polaznici dramskih sekcija iz Čelića i Sapne, koji su zajedno sa svojim vršnjacima učestvovali na dramskim radionicama.

Nažalost, ovogodišnja situacija nije dozvolila da se drugi Festival dječijeg teatra realizuje na način kako je to zamišljeno, ali su organizatori uz podršku svojih prijatelja uspjeli, unatoč pandemiji, pristupiti realizaciji II FDT-a u Kalesiji. Na ovogodišnjem Festivalu učestvovali su samo polaznici Dramskog studija "Ankata" koji su imali priliku pogledati dvije pozorišne predstave nastale u produkciji Pozorišta mladih Tuzla. Za članove Dramskog studija Ankata pored projekcije pozorišnih predstava realizovane su i dvije radionice. Radionicu o kreiranju stripova vodio je Armin Filipović, diplomirani glumac, dok je radionicu izrade lutaka za lutkarsko pozorište vodila glumica Sadika Kahrimanović, magistrica umjetnosti.

Škola gitare

Škola gitare je nova aktivnost koju će Art Centar Ankata sprovoditi u saradnji sa JU BKC "Alija Izetbegović" Kalesija. Ovog vikenda započeo je prvi ciklus podučavanja osnova sviranja gitare za djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta sa područja općine Kalesija. Voditelj Škole gitare je Adin Bešlagić, koji je iskustvo podučavanja djece sviranju gitare stekao dugogodišnjim radom u Društvenom centru "Agora" Simin Han i Udruženju muzičke omladine "Akustim" iz Tuzle. Prvi ciklus koji traje tri mjeseca proći će 22 polaznika koji su se prijavili u Školu gitare.

Projekat "Mladi za umjetnost- umjetnost za mlade" realizuje se uz finansijsku i partnersku podršku Fondacije tuzlanske zajednice, World Vision BiH, Pozorište mladih Tuzla i JU BKC "Alija Izetbegović" Kalesija.

Osmrtnicama ba smrtovnice