TUZLARIJE - KULTURA

20.01.2021.
Održana komemoracija Mihajlu Mikiju Vukoviću:
Tuzlaci se oprostili od legendarnog trenera Jedinstva Aide
Foto/video


Prošle sedmice, u petak (15. januara 2021.) mnoge je potresla vijest da je u 76. godini života, u Valensiji (Španija), preminuo Mihajlo Miki Vuković.

Oni koji su ga poznavali, kažu da je zaista bio dobar čovjek s kojim se moglo surađivati i družiti, i da ne govore tako jer je sada pokojni.

U znak zahvalnosti i sjećanja na Mihajla Mikija Vukovića, košarkaški klub "Jedinstvo Dženex" Tuzla organizovao je komemoraciju, koja je održana danas u Narodnom pozorištu Tuzla.

Tuzlarije


Nakon minute šutnje prisutnima se obratila direktorica Košarkaškog kluba "Jedinstvo Dženex" Tuzla, koja je bila kapiten zlatne generacije Jedinstva Aide, Mara Lakić Brčaninović. U svom emotivnom obraćanju istakla je da im je trener Miki bio kao otac, osoba kojoj su se mogle obratiti.


Tuzlarije


Dogogodišnji sudija i funkcioner Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), prvi predsjednik Košarkaškog saveza BiH i prijatelj Mihajla Vukovića, Mirsad Đonlagić, pročitao je samo dio telegrama saučešća koji su stigli nakon vijesti o smrti Vukovića.



Prigodnim riječima obratio se i predsjednik Radničkog sportskog društva Sloboda, Aid Berbić:



Vrhunski trener, koji je trenirao košarkašice Jedinstva Aide, sa kojima je 1987. i 1988. godine bio prvak Jugoslavije, a 1989. godine i osvajač Kupa.

1989. godine, pod njegovim vodstvom, košarkašice Jedinstva Aide postale su prvakinje Evrope, što je ujedno i do sada najveći uspjeh tuzlanske i bosanskohercegovačke ženske košarke, po čemu će trajno ostati upisan u historiju sporta Bosne i Hercegovine i Tuzle.

O značaju uspjeha i Vukoviću, koji je vjerovao da je to moguće, govorio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Komemoracija je održana poštivajući propisane higijensko - epidemiološke mjere zaštite od korona virusa.

S.Mešić

Osmrtnicama ba smrtovnice