TUZLARIJE - KULTURA

24.02.2021.
Preminuo Sakib Mujezinović

Tuzlarije


U ponedjeljak je preminuo Sakib Mujezinović, jedan od osnivača tamburaškog orkestra SD “Sloboda” Tuzla. Ispraćaj će se obaviti u petak (26.februara) od 14, 00 do 14, 30 ispred Komemorativnog centra Tuzla a ukup na Gradskom groblju Tuzla.
Prije tridesetak godina rad taburaške sekcije SD "Sloboda" obnovio je Sakib Mujezinović koji se 2011. godine koncertom u Narodnom pozorištu Tuzla oprostio od vođstva orkestra, a dirigentsku palicu ustupio sinu, Nihadu Mujezinoviću. U toku svog rada osnovao je i Školu tambure.
Tamburaški orkestar SD "Sloboda" je jedan od najuspješnijih tamburaških orkestara u Bosni i Hercegovini koji je za svoj rad dobio mnogobrojne nagrade. Mnogi Tuzlaci rado su dolazili na Novogodišnji koncert Tamburaškog orkestra SD "Sloboda" koji se tradicionalno održavao tačno u podne 2. januara, a Sakiba Mujezinovića će pamtiti kao vrijednog čovjeka koji je mnogo uložio kako u rad orekstra tako i vaspitno-obrazovni rad sa mladima, ispunjavajući time značajnu društvenu funkciju u razvijanju opštih društvenih vrijednosti kod mladih ljudi.

Osmrtnicama ba smrtovnice